Zabranjeno spaljivanje ostataka useva na njivama

Autor: Boris J. | 29. oktobar 2013.  15:28 | 

Uprava za vanredne situacije podseća građane da Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje biljnih ostataka, kao i smeća na otvorenom prostoru. Takođe, podsećamo da je zabranjeno loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim, vidno obeleženim mestima.

njiva pozar

U ovom periodu, poljoprivrednici često, radi lakše obrade zemljišta, na svojim parcelama spaljuju ostatke kukuruza, soje i drugih useva, pa postoji opasnost da se vatra prenese na susedne parcele sa neobranim kukuruzom, vinograde i voćnjake, kao i na druge objekte, što može prouzrokovati veliku materijalnu štetu.

Rizik od požara prisutan je i usled pojave da građani, koristeći povoljne vremenske uslove, uređuju svoja ekonomska dvorišta i spaljuju smeće ili biljne ostatke na otvorenom prostoru.

Nepoštovanje zakonskih mera zaštite od požara povlači prekršajnu odgovornost, za koju su propisane visoke novčane kazne, i to: za pravno lice od 300.000 do 1.000.000 dinara, za odgovorno lice u pravnom licu i za fizičko lice od 10.000 do 50.000 dinara i za preduzetnika od 150.000 do 500.000 dinara.

Uprava za vanredne situacije u Novom Sadu, u saradnji sa drugim organima, intenzivno će kontrolisati sprovođenje mera zaštite od požara na otvorenom prostoru i protiv lica koja ne poštuju zabranu spaljivanja otpada i biljnih ostataka, podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

U slučaju nastanka požara i pričinjene materijalne štete, može se podneti i krivična prijava protiv odgovornih lica.

Negativni efekti paljenja žetvenih ostataka i alternative

Izvor: JloveNS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *