Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Vatrogasna vozila prosečne su starosti 30 godina

11.03.2016. / Info SVS

NOVI SAD – Nemile slike poplava koje prave velike štete ovih dana u Srbiji ponovno su aktualizirale velik problem s vozilima i opremom u Sektoru za vanredne situacije.

Dule

– Starost vatrogasnih vozila i opreme te nedostatak lične zaštitne opreme najveći su problemi s kojima se suočavamo već godinama. Vatrogasna vozila prosečne su starosti trideset godina. Njihova ispravnost, bez obzira na održavanje, postaje sve upitnija, a time je sve upitnija i njihova sigurnost u radu na dugotrajnijim intervencijama. Osim toga, valja znati i da se vatrogasna vozila u radu izlažu i puno većim naprezanjima nego druga vozila. Održavanje ovakvih vozila stoga zahteva i više finansijskih sredstava, a na svakom tehničkom pregledu otkriju se novi nedostaci koji zahtevaju hitne popravke – kaže predsednik sindikata Duško Ninkov.

Kada je reč o ličnoj opremi, propisi koji uređuju područje sigurnosti na radu, a koji obvezuju i profesionalne vatrogasce, postaju sve strožiji, traže veću zaštitu na radu, što zahteva veće izdvajanje novca, koji nije moguće lako obezbediti. Na žalost, ovaj problem će, prema mišljenju vatrogasaca, u skoroj budućnosti postati još veći.

 SVS o poplavama u Srbiji: Nismo najspremniji, nemamo opremu, fali nam ljudstvo ali zato svaki naš vatrogasac daje svoj maksimum da se svakom ugroženom građaninu stavi na raspolaganje. Potrebno je planirati i izvršiti nabavku nedostajuće opreme pogodne za duži rad u vodi (npr. ribarske čizme) kao i nabavku specifičnih plovila („howercraft“) obzirom da postojeći čamci nisu adekvatni za vožnju po poplavljenim područjima. Nedostaju nam i prenosne pumpe za izvlačenje vode iz podruma i kuća, kao i pumpe većeg kapacitete.

Puna pripravnost zbog kiša i uvedene vanredne situacije na teritoriji cele zemlje i dalje nije rešila izdavanje naloga za pripravnost. Ovaj problem ne vidi niko ko poplave gleda sa strane i iz fotelje, ali naši ljudi na terenu zbog umora i iscrpljenosti, ne spavanja treba da zasluže više poštovanja od nadležnih i da bar u ovom periodu dok traje vanredno stanje budu ispoštovani u ovom pogledu.

Zahvaljujući pre svega entuzijazmu koji vatrogascima ne manjka, sada se još možemo nositi s najvećim delom zadataka i događaja, ali sa zahtevnijim i dugotrajnijim događajima mogli bismo se nositi sa smanjenom učinkovitošću. Svesni smo opšte situacije u zemlji, te i ne očekujemo brzo rešavanje problema, ali smatramo da ih možemo zajednički definisati i pokušati pronaći modele njihovog rešavanja, stoji u zaključku koji su javnosti poslali predstavnici SVS-a.

FOTO: VATROGASNA VOZILA KOJA JOŠ UVEK KRSTARE SRPSKIM DRUMOVIMA

Ostavi odgovor