Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Vatrogasci u gradovima na jugu dobili nova vozila za gašenje šumskih požara

25 јун Vesti i Događaji | SVS

16:31, 25. 6. 2021. » Autor: M. D. » Izvor: Južne vesti

Vozni parkovi vatrogasno-spasilačkih jedinica u Nišu, Leskovcu, Vranju, Pirotu i Prokuplju podmlađeni su novim vozilima za gašenje šumskih požara. Reč je o projektu Ujedinjenih nacija za razvoj “EU za Srbiju otpornu na katastrofe” u okviru koga je obezbeđeno ukupno 27 vozila za sve regione u Srbiji.

     Od svih šuma koje su od 2002. godine stradale u zemlji, 40% stradalo u šumskim požarima; foto: EU info centar

Kako saopštavaju iz EU info centra, donirana vozila su znatno brža od standardnih vatrogasnih kamiona i mogu efikasno da lokalizuju požar i na teško pristupačnim terenima, što je presudno za hitno reagovanje.

Da bi njihov uticaj na životnu sredinu bio manje štetan, a potrošnja goriva niža, vozila su opremljena motorima sa malom emisijom zagađujućih materija (EURO 6 standard) – navode iz EU info centra.

Vozila za gašenje šumskih požara Donirana vozila brža od standardnih vatrogasnih kamiona i mogu efikasno da lokalizuju požar; foto: EU info centar Prema rečima Fransis Pikap, predstavnice UNDP-a u Srbiji, ekstremne vrućine i periodi suše koji mogu da izazovu šumske požare sve su češće zbog klimatskih promena, a prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je, kaže, od svih šuma koje su od 2002. godine stradale u zemlji, 40% stradalo u šumskim požarima.

Od 2019. godine Vlada Srbije u saradnji sa Delegacijom EU odvojila je više od 14 miliona evra za unapređenje sistema civilne zaštite i upravljanja vanrednim situacijama, kaže ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Donacijom 27 vatrogasnih kola omogućićemo nadležnim službama da lakše kontrolišu šumske i požare na otvorenom prostoru, čak i u udaljenim i teško pristupačnim terenima. Vozila će biti ravnomerno raspoređena po regionima, a u slučaju težih požara u okruženju, postojaće i mogućnost njihovog brzog združenog angažovanja iz susednih regiona, na korist svih građana Srbije – kaže Joksimovićeva.

Ukupna vrednost vozila je preko milion evra, navode iz EU info centra, a osim odeljenja Sektora za vanredne situacije na jugu Srbije, vozila su donirana i Subotici, Zrenjaninu, Kikindi, Pančevu, Somboru, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Šapcu, Valjevu, Smederevu, Požarevcu, Kragujevcu, Jagodini, Boru, Zaječaru, Užicu, Čačku, Kraljevu, Kruševcu, Novom Pazaru, Prijepolju i Beogradu.

Zahvaljujući vozilima, dodaju, oko 3.300 vatrogasaca širom Srbije biće bezbedniji i efikasniji prilikom gašenja šumskih požara.

Ostavi odgovor