Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

VATROGASCI APELUJU Vozila su nam stara, ima nas malo, a nemamo ni zaštitna odela

Sindikat vatrogasaca Srbije danas je ukazao da vatrogasci rade u lošim uslovima zbog čega je ugrožena njihova bezbednost, ali i bezbednost građana.

                     Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija

„O neogovornom odnosu države prema vatrogasnoj službi govori podatak da vatrogasci intervenišu vozilima prosečne starosti više od 27 godina, alarmantno je mali zaposlenih koji rade i u zaštitnim odelima kojima je istekao rok trajanja, nemaju redovno finansiranje i ne postoji zakon o vatrogastvu koji bi ovu oblast detaljno uredio“, navodi se u saopštenju tog sindikata.

U Srbiji ima 3.100 vatrogasaca, što je u odnosu na broj stanovnika najmanje u regionu jer evropske preporuke nalažu da na 1.000 stanovnika bude jedan vatrogasac, što znači da bi u Srbiji trebalo da bude više od 7.000 vatrogasaca.

Problem nedovoljnog broja vatrogasaca, kako je navedeno u saopštenju, do sada je rešavan izdavanjem „naloga za pripravnost“, čime su se vatrogasci obavezivali da 12 sati pre radne smene budu u punom stepenu spremnosti i da se odazovu na poziv.

                    Foto: R. Getel / RAS Srbija

Zbog racionalizacije troškova Ministarstva unutrašnjih poslova, međutim, ukinuta je ta obaveza za koju su vatrogasci bili plaćeni 20 dinara po satu.

„Nedopuѕtіvo je reѕtrіktіvnu polіtіku trоškоvа prіmenjіvati na ovaj nаčіn i zbog toga insistiramo na što hitnijem vraćanju kategorije pripravnosti sve dok se u službu ne primi dovoljan broj vatrogasaca“, navodi se u saopštenju Sindikata vatrogasaca Srbije.

Ostavi odgovor