Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

U Mađarskoj protesti policajaca i vatrogasaca zbog mera štednje

16 апр Vesti i Događaji | SVS

Tanjug | 16. 04. 2011. – 23:49h | Foto: AFP | Blic

BUDIMPEŠTA – Oko 10.000 mađarskih policajaca, vatrogasaca, vojnika i carinika protestovalo je danas u Budimpešti zbog vladinih mera štednje koje imaju za cilj zauzdavanje budžetskog deficita.

Vlada je prošlog meseca usvojila paket fiskalnih reformi koje obuhvataju smanjenje perioda za primanje pomoći za nezaposlene, pooštravanje uslova za invalidsku penziju i ukidanje beneficiranog radnog staža. Cilj ovih mera je da budžetski deficit ostane ispod tri odsto BDP, što je gornja granica dozvoljena u Evropskoj uniji.

Sindikati policije, vojske, vatrogasne službe i carine udružili su snage i organizovali demonstracije ispred zgrade vlade, zahtevajući da vlada odustane od reforme penzionog sistema. Demonstranti su tražili i povećanje plata koje su već godinama zamrznute.

Oni su nosili transparente na kojima je pisalo „hoćemo evropske plate, a ne evropske mere štednje“ i „put smrti 2011“ i prošetali do parlamenta.

„Vreme je da nešto učinimo zato što nam je sve oduzeto. Ostali su nam samo beneficirani radni staž i čast i nećemo dozvoliti da nam i to oduzmu“, poručio je predsednik Nezavisnog sindikata vatrogasaca Korenel Arok okupljenim demonstrantima.

„Ja sam pre 30 godina na ovom trgu položio zakletvu za policajca i nikada nisam ni sanjao da ću ponovo morati da izađem ovde“, kazao je jedan bivši policajac.
„Mi smo odlučni jer nemamo drugog izbora. Strašno je šta vlada radi sa ljudima bez kojih ne može ni jedan jedini dan, koji svakodnevno rizikuju živote“, rekao je penzionisani vatrogasac Atila Ač.

Sindikati su najavili da će nastaviti proteste sve dok sa vladom ne bude postignut dogovor o njihovim zahtevima.

Ostavi odgovor