Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

TIHI HEROJI NAŠE LEPE SRBIJE: Vatrogasci proslavili krsnu slavu i demonstrirali veštine pred najmlađima

17 сеп Vesti i Događaji | SVS

Televizija Šabac •

Pokazano je kako vatrogasci postupaju u kriznim situacijama

Povodom obeležavanja Dana Sektora za vanredne situacije i slave svih vatrogasaca-spasilaca-Nesagoriva ili Neopalima Kupina, pripadnici Vatrogasno-spasilačkog bataljona Odeljenja za vanredne situacije u Kikindi izveli su pokaznu vežbu na gradskom trgu i simulirali gašenje požara, ali i edukovali najmalađe sugrađane kako treba da se ponašaju u kriznim situacijama.

Oni koji su tu da pomognu građanima i u dobru i u zlu, a svojom hrabrošću svakodnevno spremni da se suoče sa vatrenom stihijom, poplavama i u drugim kriznim situacijama, na svoj dan još jednom su pokazali visok nivo profesionalizma.

– Svi smo bili svedoci da se 2004. godine na Hilandaru desio katastrofalan požar, kada je veliki deo manastira izgoreo. Na inicijativu bratstva tog manastira počela je obuka obuka monaha I formiranje monaške Vatrogasno-spasilačke jedinice. U toj obuci su učestvovali i naši vatrogasci iz Sektora za vanredne situacije u dva navrata. Od 2009. do 2013. godine održan je prvi nivo obuke, a od 2014.

   Foto: Youtube/Printscreen/TV Kikinda

Drugo obučavanje monaha. Na predlog jednog monaha 2015. godine, prihvaćeno je da Nesagoriva Kupina bude krsna slava svih vatrogasaca spasioca u Republici Srbiji, rekao je Branislav Maletin, potpukovnik vatrogasac i komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljona u Kikindi.

Vatrogasci-spasioci su pre pokazne vežbe, osovcima nižih razreda kikindskih škola održali predavanje i podelili korisni material za postupanje u vanrednim situacijama. Na zboru je izložen deo vozila i opreme kako bi građani, a posebno najmlađi, mogli da ih vide.

Pokazano je kako vatrogasci postupaju u kriznim situacijama uz korišćenje novog i još ne korišćenog vatrogasnog vozila koje je kupljeno od Ruske Federacije. Izložena su dva nova džipa, od kojh je jedan dobijen donacijom iz evropskih fondova. Pet vatrogasaca prezentovalo je građanima gašenje požara.

– Više nemamo stara vozila, kompletno je obnovljen vozni park. Decu smo edukovali kako treba da se ponašaju kada dođe do požara i koga da pozovu ukoliko dođe do bilo koje elementarne nepogode, poplava ili zemljotresa – dodao je Maletin.

U avgustu je iz Kikinde dva puta upućena pomoć na Mokru Goru i Zlatibor, dok je jedna ekipa otišla u Grčku na ostrvo Evija. Zbog hrabrog i nesebičnog zalaganja, Milan Adamović i Zoltan Bereng, članovi kikindskog Vatrogasno-spasilačkog bataljona koji su 6 dana gasili vatrenu stihiju na Eviji, dobili su praznanja Ministarstva unutrašnjih poslova I gradonačelnika Kikinde.

Vatrogasac-spasilac Milan Adamović danas je na predlog kolega otišao u Beograd da primi posebno priznanje za profesionalni rad i hrabrost od Ministarstva unutrašnjih poslova.

Zrenjaninski vatrogasci prikazali umeće 

Pokazna vežba vatrogasaca u centru Zrenjanina, povodom Dana Sektora za vanredne situacije i slave vatrogasaca, okupila je višestotina mališana iz zrenjaninskih vrtića i škola, na centralnom trgu ispred Gradske kuće u Zrenjaninu.

   Foto: Youtube/Printscreen/TV Kikinda

Vatrogasci su uz druženje sa decom i njihovo aktivno učešće, izveli nekoliko pokaznih vežbi, kao što su gašenje požara, izvlačenje čamcem za spasavanje.

– Puno smo naučili, prvi put sam video kako to vatrogasci rade, bili su ljubazni, pustili su nas u njihov vatrogasni kamion – kaže osmogodišnji Dušan, učenik drugog razreda.

Uz osmeh, vatrogasci su mališanima strpljivo objašnjavali kako postupaju u vanrednim situacijama i uključivali ih u pojedine segmente dejstvovanja.

U Kruševcu obeležen Dan Sektora za vanredne situacije

Kruševački vatrogasci – heroji sa zgarišta u Grčkoj, Novoj Varoši i brojnim drugim mestima na kojima su ovog leta gasili požare i spašavali na hiljade ljudi i njihovu imovinu od vatrene stihije, danas su taktičko-tehničkim zborom na platou ispred zgrade “Kocka” u centru Kruševca, obeležili Dan sektora za vanredne situacije i slavu svih vatrogasaca–spasilaca.

Ovom prilikom oni su u organizaciji Policijske uprave- Sektora za vanrtedne situacije izveli pokaznu vežbu,a na zboru je izložen deo vatrogasnih vozila i opreme koje su gradjani,, posebno najmladji,mogli da vide. Učenicima su dodeljene nagrade za najbolje literarne Ii likovne radove na temu “Vatrogasac hrabro srce”.

Ostavi odgovor