VATROGASAC Slobodan Kotur (42) teško je povređen u četvrtak uveče oko 21 sat tokom intervencije u beogradskom naselju Višnjica kada je pao sa litice visoke 10 metara. Kotur, inače dobitnik jedne od zlatnih plaketa za najplemenitiji podvig „Večernjih novosti“, nalazi se u Urgentnom centru i njegovo stanje je stabilno.

Kako smo saznali od kolega povređenog vatrogasca, Slobodan je učestvovao u gašenju požara koji su izazvali nesmotreni građani paleći travu i nisko rastinje. U jednom trenutku, usled nepristupačnog terena, mraka i ogromne količine dima on nije video ivicu provalije i pao je sa nje.

Kada su kolege primetile da ga nema, krenule su potragu za njim i našle ga kako nepomično leži. Na nosilima su ga prebacili do kola Hitne pomoći i prevezli u Urgentni. Tamo su mu konstatovani prelom levog lakta, potres mozga, iščašena vilica, naprsla rebra s desne i leve strane, iščašeno rame, polomljen lakat, iščašeno koleno, naprsla plućna maramica i hematom u stomaku!

– Toga dana imali smo pune ruke posla zbog nesavesnih građana, a vatra je u ovom delu pretila da se proširi na okolne njive i voćnjake – kaže Mile Jovičić komandant vatrogasno-spasilačke brigade Beograd. – Zbog brdovitog terena, vozilo nije moglo da stigne do plamena, pa su vatrogasci morali da idu peške oko kilometar. Bio je mrak, nepoznat teren i Kotur nije mogao da vidi da je provalija oko njega. Probijao se kroz dim i pao. Sva sreća, nije životno ugrožen.

Nakon što je prevezen u bolnicu, stigle su i njegove kolege. Tokom čitave noći bili su u Urgentnom i čekali vesti.

– Čim su mi javili šta se dogodilo, odmah sam otišao u Urgentni – kaže Jovičić. – Svi smo pogođeni, jer je to jedan od naših najboljih radnika. Ovakve sitacije nisu tako česte na otvorenom terenu. Prvi put je, koliko pamtim, da se ovako nešto dogodilo.

SAMO REČI HVALE

Za Slobodana Kotura, kolege imaju samo reči hvale. Opisuju ga kao jednog od najpožrtvovanijih radnika, a pre svega, dobrog čoveka.

– Divan kolega, koji u našoj službi radi od 2003. godine – kaže Jovičić. – Uvek spreman da pomogne i da svoju glavu stavi u torbu kako bi spasao nečiji život. Nadamo se da će se brzo oporaviti i vratiti poslu.

SPASAO BEBU

PovređenI Slobodan Kotur i njegov kolega Ivan Perišić dobitnici su jedne od zlatnih plaketa za najplemenitiji podvig godine, koje svake godine dodeljuje naš list. Nagrada im je uručena nakon što su prošle godine spasli živote stanarima zgrade na Gundulićevom vencu. Nakon nekoliko časova borbe sa vatrenom stihijom, uspeli su da evakuišu dvanaestoro, a među njima i devetomesečnu bebu, jednog devedesetogodišnjaka i psa.