SVS održao sastanak sa Državnim sekretarom Milosavom Miličkovićem

21.02.2015. u 10:10

OBAVEŠTENJE ZA ČLANOVE SVS-a i OSTALE VATROGASCE

Dana 20.02.2015. godine u Beogradu sa početkom u 09,00 časova održan je sastanak Državnog sekretara Milosava Miličkovića i predstavnika Sindikata vatrogasaca Srbije. U ime Sindikata sastanku su prisustvovali Duško Ninkov – predsednik, Darko Jocić – zamenik predsednika i Kostadin Zarić – podpredsednik.

Tema sastanka je bila budući status vatrogasaca – spasioca vezano za novi Zakon o policiji.

file-page1Predstavnici Sindikata vatrogasaca Srbije su izneli stav da u potpunosti podržavaju reforme u MUP-u, kao i donošenje novog Zakona o policiji i smatraju da je zbog specifičnosti delatnosti veoma bitno kakav će status imati vatrogasci – spasioci.

U prednacrtu novog Zakon o policiji stoji da su zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova policijski službenici, državni službenici i nameštenici, s tim da se pravi razlika između policijskih službenika koji primenjuju policijska ovlašćenja i policijskih službenika koji ih neposredno ne primenjuju.

Kako u ovom prednacrtu Zakona nije definisan status vatrogasaca – spasioca, predstavnici Sindikata su izneli stav da postojeći Zakon o državnim službenicima ni na koji način ne reguliše radni odnos niti specifičnost rada pripadnika vatrogasno spasilačkih jedinica, te se čak članom 12. tog zakona utvrđuje da zaposleni državni službenik ima pravo na uslove rada koji mu neće ugroziti život i zdravlje, što je nespojivo sa vatrogasnim poslom.

Od strane Sindikata vatrogasaca Srbije je posebno naglašeno da Zakon o državnim službenicima NIJE PRIMENJIV NA VATROGASNE JEDINICE ni u širem smislu, a pogotovu u smislu računanja staža, odlaska na bolovanje i posebne zdravstvne kontrole psihofizičkih i bazičnih motoričkih sposobnosti, jer njime nije uređena ova oblast.

Predstavnici Sindikata su sugerisali da bi u smislu prednacrta Zakona o policiji, na osnovu navedenog, kao i zbog toga što vatrogasci – spasioci predstavljaju uniformisane operativne snage bitne za bezbednost građanja i na intervencijama preduzimaju mere i radnje i izdaju naređenja u smislu zaštite života ljudi i imovine, najlogičnije i najprirodnije bi bilo da budu u statusu policijskih službenika koji neposredno ne primenjuju policijska ovlašćenja.

Državni sekretar Miličković se složio sa ovakvim stavom, iskazao razumevanje za dugogodišnje probleme sa kojima se suočava vatrogasna služba i rekao da će se lično založiti da vatrogasci – spasioci dobiju status kakav treba da imaju.

Dogovoreno je da Sindikat vatrogasaca Srbije pošalje sve primedbe i sugestije na prednacrt Zakona o policiji, radnoj grupi koja radi na izradi ovog Zakona.
Sindikat vatrogasaca Srbije je zadovoljan ovim sastankom i izražava zahvalnost Državnom sekretaru Miličkoviću na konstruktivnom dijalogu, razumevanju i podršci, koja je vatrogascima, danas više nego potrebna.

 

Novi Sad                                                                                        Predsednik Sindikata
20.02.2015. godine                                                                            Ninkov Duško

 

Obaveštenje_20022015_PDF

One Reply to “SVS održao sastanak sa Državnim sekretarom Milosavom Miličkovićem”

  1. шта сте ручали после састанка, сви заједно? Јесте пријавили колико ко има људи спремно да плати за посао па да почне реализација?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *