Smederevo, vaspitne mere maloletnicima zbog paljenja škole

Dvojica maloletnika su zbog podmetanja požara u šest objekata u rodnom Vučaku, u opštini Smederevo i smederevskoj Osnovnoj školi “Dositej Obradović“ osuđena na boravak u vaspitnoj ustanovi.

Ilustracija (Tanjug, arhiva)
Ilustracija (Tanjug, arhiva)

Mera boravka u vaspitnoj ustanovi otvorenog tipa, koju im je izrekao Viši sud u Smederevu može trajati najmanje šest meseci, a najviše dve godine. Odluku donosi sud naknadno na osnovu izveštaja ustanove u koju budu upućeni.

Sud je odredio i da u vaspitnoj ustanovi završe školu i znat.

A. Đ. (16) i M. V. (17) su krajem avgusta, u noćnim časovima, provalili u napušteni trgovinski objekat tražeći trake za fiskalne kase koje navijači bacaju na utakmicama. Objekat su potpm zapalili jer su se uplašili da su ostavili otiske.

Narednih noći provalili su u pet porodičnih kuća, u kojima niko ne živi i zapalili ih.

Pritvor im je ukinut ali je određena mera zabrane napuštanja roditeljske kuće u Vučaku, bez odobrenja Suda, uz zabranu korišćenja telefona i interneta.

Upaljač ZipoMaterijalna šteta koja je nastala samo u požaru škole procenjena je na nešto više od devet miliona dinara.

U tih devet miliona nije uračunat iznos štete za pet porodičnih kuća koje su takođe zapalili i napušteni trgovinski objekt u selu koji je bio prvi na udaru.

Na kraju su, 2. septembra ujutro provalili u Osnovnu školu “Dositej Obradović” čiji je montažni deo brzo planuo jer je korišćena staklena vuna za izolaciju.

U tom požaru izgorele su kuhinja, trpezarija, biblioteka od 13.970 knjiga i prostorije za produženi boravak dece nižih razreda. Škola je osigurana, a oštećeni vlasnici kuća upućeni su na parnični postupak za nadoknadu pričinjene štete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *