SINDIKAT VATROGASACA SRBIJE BROJNIJI ZA JOŠ 20 ČLANOVA!

20.06.2015. u 14:15 / Info SVS

Dana 17.06.2015. godine osnovan je sindikalni odbor Srednjebanatskog okruga sa sedištem u Zrenjaninu. Našem sindikatu je pristupilo 20 vatrogasaca iz Zrenjanina, Sečnja i Novog Bečeja. Za predsednika odbora je izabran Aćimović Petar, za podpredsednika Biberdžić Milan, za sekretara Šešlija Gojko. Ovo je 15 odbor SVS-a.

ZRENJANIN – Vatrogasci u Srednjebanatskom okrugu su rešili da sindikalnim organizovanjem zaštite svoja prava. U poslednjih dva meseca sve veći broj naših kolega pristupa Sindikatu vatrogasaca Srbije-SVS. Za kratko vreme su formirana dva sindikalna odbora. Posle niza propalih štrajkova u organizaciji reprezentativnih policijskih sindikata iz kojih su vatrogasci izašli samo sa manjom platom, manjim brojem zaposlenih, lošijim uslovima za rad, potom potpisivanjem po nama veoma lošeg PKU i najave donošenja Zakona o policiji koji nosi neizvesnost vezano za naš dalji status, vatrogasci koji su bili članovi policijskih sindikata su čvrsto rešeni da daju šansu strukovnoj sindikalnoj organizaciji koja se čvrsto drži svojih principa, odluka i stavova koji se isključivo odnose na:

• zaštitu i unapređenje materijalnih, socijalnih i profesionalnih interesa članova.
  • unapređenje vatrogasne delatnosti i primenu evropskih normi u vatrogastvu.
  • na to da sindikat bude konsultovan i da se na druge načine omogući njegov uticaj da sve bitne odluke koje se odnose na rad vatrogasaca.
  • na kolektivno pregovaranje, zaključivanje najpovoljnijeg kolektivnog ugovora za zaposlene i praćenje izvršenja kolektivnog ugovora.
  • na uslove rada, bezbednost i zdravlje na radu u skladu sa odgovarajućim propisima.
  • na radno – pravnu zaštitu zaposlenih.

Jačanjem našeg strukovnog sindikata mi bi postali ozbiljniji partner Ministarstva unutrašnjih poslova u obezbeđivanju prava, sloboda i boljih uslova rada za vatrogasce-spasioce.

Da bi SVS bio snažniji i uticajniji u odnosu na poslodavca neophodno je da što veći broj zaposlenih u narednom periodu pristupi našem sindikatu. Samo ukoliko budemo brojniji, jedinstveni i solidarni uspećemo da poslodavcu nametnemo naše interese i uslove, a na taj način ćemo polako da vraćamo dostojanstvo našoj profesiji.

Ovom prilikom informišemo sve vas da svako onemogućavanje nesmetanog rada Sindikata vatrogasaca Srbije predstavlja grubo kršenje Ustava i zakona Republike Srbije, kao i međunarodnih povelja o slobodi radničkog organizovanja. Posebno želimo da informišemo starešine da će svako neopravdano sankcionisanje, mobing nad članom ili šikaniranje članova SVS-a biti procesuirano pred nadležnim organima.

Potreba za sindikalnim organizovanjem vatrogasaca, kako je već gore pomenuto, upravo proizilazi iz suštinske uloge postojanja i delovanja sindikata u MUP-u, ali na način da nismo svi isti.

Sve o učlanjivanju u Sindikat vatrogasaca Srbije možete dobiti informaciju na:

Telefon 021 527-888

mail:

sindikatvatrogasaca@gmail.com

Predsednik Sindikata:

Duško Ninkov +381 63 689 381

duskoninkov@gmail.com

Ne zaboravite, u jedinstvu je snaga… Vaš SVS!