Sindikat pozdravlja brzu reakciju ministra Stefanovića da vatrogascima-spasiocima podigne dnevnice

11 март , 2016 / Sindikat policije Sloga

SAOPŠTENjE

Sindikat policije Sloga pozdravlja brzu reakciju ministra Nebojše Stefanovića na saopštenje ovog sindikata od 10. marta 2016. godine u kome smo ukazali javnosti da zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova koji su angažovani u pružanju pomoći stanovništvu ugroženog od poplava, odlukom države dobijaju mizernih 150 dinara dnevnice.

https://korupcijamupdotnet.files.wordpress.com/2016/03/a11-1.jpgDrago nam je da je gospodin Stefanović uvideo apsurdnost i nepromišljenost onih koji su zamislili da državni službenici i nameštenici mogu da prožive radni dan sa 150 dinara u džepu a da odgovorno i savesno odrade poverini državni posao pri tome vodeći računa da sačuvaju svoj život i zdrvlje na terenu. Sa naše strane gledišta to je nemoguće i ponižavajuće.

Drago nam je da je ministar Stefanović napokon shvatio da u Ministarstvu unutrašnjih poslova ne rade samo policijski službenici već i drugi zaposleni, poput vatrogasaca-spasioca i pozadinskih službi koje opslužuju angažovane jedinice. Svi oni su tada na terenu i moraju imati ista prava, kao što imaju slične obaveze.

Želimo da pružimo podršku ministru Stefanoviću i da ga ohrabrimo da predloži Vladi ili da resorno Ministarstvo samostalno sačini podzakonski akt koji će regulisati materiju isplate dnevnica za zaposlene u Ministarstvu unutrašnjih poslova kao specifičnom državnom organu od izuzetnog značaja za bezbednost države. Ti kriterijumi se moraju precizno i jasno definisati te isključiti mogućnost svačije samovolje ili zloupotrebe.

Propisivanjem ili izmenom podzakonskog akta smanjile bi se negativne priče da ministar ima prevelika ovlašćenja, kao što se i sada vidi iz primera kada samostalno odlučuje kome će i koliko da poveća dnevnicu pa čak i mimo propisanih pravnih normi.

Podsećamo vas, da je o ovoj temi pisano i ranije: Dokle? Reskiraju zdravlje i život za 150 dinara!