Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Važno saopštenje

03.12.2015. / Info SVS

547865_430840937006304_1407306573_nProteklih dana u medijima se pojavila informacija, koja je potekla od strane jednog od policijskih sindikata, da je izlazak Sektora za vanredne situacije iz MUP-a na njihovu inicijativu, trenutno stopiran. Sindikatu vatrogasaca Srbije je u Ministarstvu unutrašnjih poslova potvrđeno da proces prelaska vatrogasaca u posebnu Direkciju, ni u kom slučaju nije stopiran, i da teče u okviru planirane dinamike, a na osnovu Zaključka Vlade Republike Srbije od 08.10.2015. godine.

Ovakva zlonamerna manipulacija ovog sindikata, dovodi do stvaranja konfuzije i podele među vatrogasacima, bez iskrene namere da se nagomilani problemi u vatrogastvu zaista počnu rešavati.

Sindikat vatrogasaca Srbije je strukovni sindikat koga čine samo vatrogasci, čiji je osnovni cilj rešavanje suštinskih problema u vatrogastvu i unapređenje vatrogasne delatnosti sa namerom da ova oblast bude uređenа ро ugledu na savremene evropske države.

Na žalost, u Ministarstvu unutrašnjih poslova, već dugi niz godina, ne postoji svest i razumevanje značaja vatrogasno-spasilačke delatnosti kao bitnog segmenta bezbednosti države i svih nјenih građana.

Ovakav neodgovoran odnos ргеmа vatrogastvu, doveo je do toga:

 • da vatrogasci intervenišu sa vozilima prosečne starosti preko 25 godina
 • da ova služba ima alarmanto mali broj vatrogasaca
 • da je vatrogasna oprema dotrajala i da je nema u potrebnim količinama
 • da je način prijema novih vatrogasaca krajnje neprimeren, čime je naneta nenadoknadiva šteta vatrogastvu u Srbiji
 • da postoje vatrogasne jedinice sa samo jednim vatrogascem u smeni
 • da vatrogasci imaju plate ispod republičkog proseka
 • da se smanjuje i ukida plaćanje pripravnosti, koja je obzirom na mali broj vatrogasaca neophodna za funkcionisanje službe
 • da se ne plaća prekovremeni rad, sa neprimerenim obrazloženjem da je to planirana aktivnost
 • da ne postoji redovno održavanje i popravka vatrogasnih vozila, tako da u ovom trenutku postoji preko 200 vozila koja nisu u funkciji
 • da ne postoji terenski dodatak
 • da se vatrogascima dnevnice isplaćuju u visini od 150 dinara
 • da vatrogasci u pojedinim jedinicama rade u interventnim uniformama kojima je istekao rok, čime je ugrožena bezbednost vatrogasaca
 • da ne postoji kontinuirano finansiranje ove službe
 • da ne postoji trening centar sa realističnim vežbalištima
 • da se vatrogasci nalaze na dnu liste prioriteta MUP-a

Sindikat vatrogasaca Srbije insistira na urgentnom rešavanju ovih problema i smatra da odluka Vlade Republike Srbije o formiranju posebne Direkcije, daje mogućnost za stvaranje optimalnih uslova za razvoj i unapređenje vatrogastva u Srbiji, kao i racionalnije i brže rešavanje problema vatrogasaca.

Sigurni smo da ni ovaj put neće biti lak i smatramo da je jedinstvo svih vatrogasaca na ovom putu izuzetno važno, kako bi se na najbolji način izborili za status kakav zaslužujemo.

U JEDINSTVU JE SNAGA!!!

U Novim Sadu                                                                                                             Predsednik Sindikata
03.12.2015. godine                                                                                                           Duško Ninkov

 

    Obaveštenje 3.12.15. Obaveštenje2 3.12.15.

 1. Igor Djordjević12-03-15

  Pa mislim da je krajnje vreme da sami gledamo u svoj novčanik, dosta smo bili trinaesto prase.počev od profesionalnih jedinica pa do dobrovoljaca koji zaista vole ovaj posao, što i dokazuju radeći koliko im sredstva dozvoljavaju. Moje društvo je nedavno dobilo vozilo iz Slovenije, TAM-80.Jeste staro , ali aša nova ne izgledaju kao ovo.

 2. Александар12-08-15

  постајете партијски плен, почните да улазите у владајуће партије и ви и ВАША деца и биће вам добро, док дођете на ред. Ако сте се борили за ово што ће на крају испасти, треба да вас буде срамота и стид. Благојевић прва њушка, шта је по занимању,а Марчело друга,за њега знамо, правник мамин за чијег је мандата сектор процветаои постао легло корупције у држави.

  • Borusija12-10-15

   Прво о каквој корупцији говориш да нису можда намештани тендери као у остатку Муп-а.Док нисмо постали сектор није могао ни један тендер да прође,друго док гледамо полицијске џипове из наших старих Фапова и ми пожелимо да возимо нешто млађе од 20 година.Треће да знаш када смо преузети од стране Муп-а ти си био мала беба или ниси био ни рођен али имали смо много више новца,станова и бољу опрему.Зато ватрогасцима порука путуј игумане и небрини за манастир.

 3. Александар12-15-15

  ко су ватрогасци? Игуман или манастир?

 4. Borusija02-04-16

  Ватрогасци су испали потрошна роба,нарочито када су преко Муп-а у наше редове почели да долазе приправници са 40 и више година.

Ostavi odgovor