Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Prevrnuo se autobus sa turistima, jedna osoba poginula, više od 60 povređeno

22 јун Vesti i Događaji | SVS

Jedna osoba je poginula, a više od 60 je teže i lakše povređeno kada se prevrnuo autobus sa turistima iz Srbije koji su se vraćali iz grčkog letovališta Polihrono. U autobusu su bila 84 putnika. Svi povređeni koji su zbrinuti u Urgentom centru su stabilno.

Stefanović: Istraga o uzrocima nesreće u toku

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je na stranačkoj konferenciji za novinare rekao da je zahvalio lekarima i pripadnicima vatrogasne jedinice na brzoj i koordiniranoj akciji zbrinjavanja, prenosi Tanjug.

„Radi se detaljna istraga i tokom dana ćemo verovatno imati i veštačenje – da li je sve bilo uredno (sa autobusom), da li su vozači primili smenu kada je trebalo da prime, šta se zaista dogodilo i da utvrdimo sve uzroke ove saobraćajne nezgode koja je zaista bila velika“, rekao je ministar.

Poželevši povređenima brz oporavka a porodici poginule osobe saučešće, ministar je kazao da je ipak dobra vest u ovoj nesreći to što su deca prošla sa manjim povredama, osim jednog koje je, prema informacijama lekara, teže povređeno ali nije u životnoj opasnosti.

„Zahvalan sam lekarima iz Hitne pomoći i ljudima iz vatrogasne jedinice koji su zbrinjavali povređene. To je bila brza, profesionalna reakcija i, po informacijama s lica mesta, izuzetno dobra koordinacija rada više službi“, rekao je Stefanović.

Nesreća se dogodila jutros oko 4.15, na auto-putu Beograd–Niš, kod Bubanj Potoka, posle isključenja za Vrčin. Prema za sada raspoloživim policijskim informacijama, nesreća se dogodila pošto je autobus iz srednje prešao u zaustavnu traku, probio zaštitnu ogradu nastavljajući da se kreće zelenim pojasom, a potom udario u betonsku barijeru i prevrnuo se.

Povređeni su vatrogasnim kolima i vozilima Hitne pomoći prebačeni u Urgentni centar i druge medicinske ustanove, a putnike koji nisu bili povređeni do Beograda je prevezao drugi turistički autobus, javlja izveštač RTS-a Sanja Belović.

Najviše povređenih, njih 60, prebačeno je u Urgentni centar.

Portparolka Urgentnog centra Aleksandra Berić rekla je za Tanjug svi povređeni putnici koji su smešteni u toj zdravstvenoj ustanovi stabilno.

U Urgentnom centru, od 60 pacijanata kojima je pružena pomoć, zadržano je 15, navela je Berićeva i napomenula da je desetoro dece upućeno u Dečju kliniku u Tiršovoj ulici.

„Dva pacijanta koja su zadržana u Urgentnom centru su na intenzivnoj nezi, devet pacijenata imaju ortopedske povrede, troje je smešteno na hirurgiju, dok je jedan povređeni na naurohorurgiju“, dodala je Berićeva.

Direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, profesor dr Zoran Radojičić kaže za RTS da je u toj ustanovi pregledano ukupno 14 mališana, a četvoro je primljeno na lečenje.

Osmogodišnja devojčica je, zbog preloma karlice i kostiju lica, smeštena na intenzivnu negu, a dvoje mališana ima teže povrede.

Profesor Radojičić napominje da klinika u Tiršovoj, iako nije bila dežurna, od ranog jutra zbrinjava povređene u nesreći. Na klinici su, napomenuo je, jutros bili i ministri zdravlja i unutrašnjih poslova Zlatibor Lončar i Nebojša Stefanović.

Troje dece je primljeno na Institut za majku i dete. Jedna desetogodišnja devojčica je zadržana zbog preloma skočnog zgloba, a ostalo dvoje – brat i sestra od sedam i pet godina – pušteno je na kućno lečenje.

Pored Urgentnog centra, povređeni su zbrinuti i na Vojnomedicinskoj akademiji, njih 15, a sedmoro je primljeno u Kliničko-bolnički centar Zemun.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Srbije Vladimir Rebić rekao je da još nema preciznih podataka o tome šta je uzrok prevrtanja autobusa.

„Od izjava putnika se moglo saznati da su se vozači promenili, što znači da je postojala posada koja je imala nameru da poštuje propise o vremenu. Tahograf je oštećen i još nismo imali podatke da li je eventualno bilo prekoračenja vremena upravljanja“, rekao je Rebić na pitanja novinara u Auto-moto savezu Srbije.

Kurir TV

RTRS vijesti

FoNet News

kanal9tvns

Ostavi odgovor