Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Osnovno što treba da znate

29 мар Saveti | SVS
Osnovno što treba da znate
 

Više od 80% požara nastane ljudskom nepažnjom, nemarom, nestručnim rukovanjem i održavanjem raznih aparata, dečijom igrom i namernim paljenjem. Savetujemo vas kako da postupate u raznim situacijama da do požara ne dođe, a ukoliko dođe, kako da se ponašate i odreagujete za najbolji krajnji ishod po vas i vašu okolinu.

NEKOLIKO OPŠTIH SAVETA

Način dojave požara

POZOVITE 193, STALOŽENO BEZ PANIKE I RAZGOVETNO SAOPŠTITE:

  • Šta gori;
  • Tačno mesto požara, vaše lične podatke, ulicu i broj telefona sa kojeg pozivate;
  • Ima li ugroženih osoba.

Neophodno je da saslušate i kažete sve podatke koje od vas zatraži dežurni telefonista. Nemojte misliti da razgovorom odlažete upućivanje vatrogasnih ekipa, oni su već na putu dok traje razgovor. Ne telefonirajte nikome, da bi u slučaju potrebe služba mogla da vas kontaktira radi dodatnih informacija.

Nakon dojave, obavezno sačekajte vatrogasce i saopštite im ostale detalje događaja, raspored prostorija, ako znate da li i gde ima osoba i slično.

Oslobodite prolaz vatrogascima za neometan rad, pomozite im samo ukoliko nešto zatraže od vas.

Imali smo situacija gde je nekolicina građana tražila boce i maske za disanje, kako bi ulazili u prostorije i objekte zahvaćene požarom, radi potrage za zarobljenim i ugroženim osobama. Iako sa respektom prema njima zbog hrabrosti i požrtvanosti, nismo mogli niti možemo tako nešto odobriti. Prvenstveno treba biti kompletno opremljen i ono najvažnije obučen za tako nešto! Same boce nisu boce sa kiseonikom, kako uglavnom ljudi misle, nego sa komprimovanim vazduhom. Neophodno je dobro znanje za njihovu pravilnu upotrebu, kako bi imali potpunu zaštitu i isključenu mogućnost ostajanja bez vazduha, što bi imalo tragičan ishod!
I to nije sve. Najvaznije od svega je neophodno iskustvo, veština kretanja kroz zadimljen prostor, gde je vidljivost najčešće blizu ili ravna nuli, pa je jako lako zalutati, dobro poznavanje i tumačenje ponašanja vatre i dimova, na osnovu čijih signala je moguće predvideti plamene udare „eksplozije“, tok i razvoj požara, radi što efikasnijeg spasavanja u cilju očuvanja života kako ugroženih, tako i samih spasioca.


Dakle, nedopustivo nam je da ukoliko već imamo ugroženih osoba u požaru, dozvolimo da bespotrebno dobijemo nove žrtve, i samim tim dodatno zakomplikujemo akciju spasavanja!


Autor: UPVANS

Ostavi odgovor