ODRŽAN TREĆI IZBORNI KONGRES SINDIKATA VATROGASACA SRBIJE

24 феб Obaveštenja | SVS

24.02.2021. ⁄ SVS

Staro predsedništvo je razrešeno i izabrano novo

Treći Kongres Sindikata vatrogasaca Srbije održan je danas u Novom Sadu. Kongresu je prisustvovalo 14 odbora sa po dva delegata zbog epidemiološke situacije. Za novog predsednika Sindikata vatrogasaca Srbije jednoglasno je izabran Jocić Darko – Novi Sad. Istovremeno je verifikovan izbor novih članova predsedništva (rukovodstva) SVS-a, izabrani članovi su zamenik presednika Savić Miodrag – Zemun i generalni sekretar Ladišić Ivan – Novi Sad.

Podpredsednici: Zarić Kostadin – Šabac, Marković Gradimir – Kikinda, Borovčanin Zoran – Kraljevo, Petrović Miroslav – Jagodina.

Pored novoizabranog predsednika SVS-a, prisutnim delegatima se na svečanom delu kongresa, između ostalih gostiju, obratio i stari predsednik Duško Ninkov. Od osnivanja PRVOG i JEDINOG vatrogasnog sindikata 23.02.2009. godine u Novom Sadu, Duško Ninkov je bio Predsednik, on se danas zahvalio svojim saradnicima na zajedničkoj borbi za prava vatrogasaca u Srbiji, bilo je svega i svačega, nekad smo uspevali ali bilo je i dana kada smo doživljavali razne neuspehe i razočarenja. Sindikalna borba je duga i neizvesna, treba istrajavati i verovati u nemoguće. Urađeno je puno, naravno i dalje nedovoljno ali pomaka ima, ulaganja u vatrogastvo su vidljiva, tehnika se zanavlja, konkurs za prijem mladih i najboljih vatrogasaca se sprovodi, raste i broj vatrogasaca iako smo i dalje daleko od evropskog proseka… Takođe se osvrnuo i na pandemiju korona virusa, zbog koje su neke kolege gubile bitku sa ovom opakom bolešću. Vatrogasci su puno rizikovali, morali su da rade svoj posao uprkos teškoj situaciji na terenu. Ninkov je novom rukovodstvu poželeo da tamo gde je on stao oni produže, da budu još bolji i agilniji u ostvarenju svojih ciljeva, da imaju korektan dijalog sa poslodavcem i da istraju u borbi za interese radnika.

Nakon glasanja i konstatovanja izbora novog predsednika SVS-a, koji će na toj funkciji biti u narednom petogodišnjem mandatu, delegatima se obratio i zahvalio na ukazanom poverenju Jocić Darko. Takođe, dodao je da „pored borbe za zdravlje i živote naših članova i svih vatrogasaca Srbije, očekuje nas i da poradimo na našoj organizaciji, kako bi se poštovala pravila igre i kako bi se Statut SVS-a poštovao u potpunosti”. Najavio je ozbiljan rad kao i potrebu da se svi prilagođavaju promenama, pa tako i naša organizacija kroz sva nova iskušenja.

Praćenje i poštovanje kolektivnog ugovora, povećanje broja članova i formiranje novih sindikalnih odbora, rad na poboljšanju uslova rada i bezbednosti na radu, pravovremeno informisanje članstva, budućih zaposlenih o sindikalnom organizovanju, sve su to zadaci kojima Sindikat vatrogasaca namerava postati vidljiviji i ravnopravniji učesnik u kreiranju boljih uslova života i rada svojih članova i svih vatrogasaca Srbije.