Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Od iduće godine jedinstveni broj „112“ za policiju, vatrogasce i hitnu pomoć?

30 сеп Vesti i Događaji | SVS

30. 09. 2013.  – Autor: Milan Grujić

Načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić najavio je danas mogućnost uvođenja jedinstvenog broja „112“ za pozivanje vatrogasaca, policije i hitne pomoći u vanrednim situacijama iduće godine. 

Marić je rekao da premijer Ivica Dačić intenzivno radi na tome da se u Srbiju uvede jedinstveni broj „112“ koji je prisustan u svim evropskim državama.

On je podsetio i da je uvođenje tog broja tehničkih uslov za sve države koje žele da uđu u EU izrazivši nadu da će ga i Srbija dobiti znatno pre nego što do toga dođe.

„Uvođenje tog broja je definitivno na dobrobit građana“, rekao je Marić na skupu koje je organizovalo Nacionalno udruženje zaštite od požara Srbije.

On je, podsetivši da se Dan evropskog broja „112“ obeležava 11.februara, dodao da se nada „da će do tog datuma nešto uspseti da se uradi“ i u Srbiji po tom pitanju.

U Srbiji već nekoliko godina traju pokušaji uvođenja tog evropskog broja za pomoć građanima u slučaju saobraćajnih nesreća, požara i drugih prirodnih ili tehničkih nesreća ali bez uspeha.

Pozivanjem broja „112“ istovremeno se, kako je rešeno u evropskim državama, mogu dobiti sve tri službe za hitne intervencije, odnosno policija, vatrogasni spasioci i hitna pomoć. 

Uvođenje ovog sistema, uz koordinaciju rada nadležnih službi omogućava se organizovanje brže i efikasnije akcije spasavanja i zaštite ljudskih života i imovine.

Izvor: Press online media

Ostavi odgovor