NOVI Sad bi uskoro trebalo da dobije regionalni centar za vanredne situacije, a budući kompleks će se nalaziti na uglu Bulevara patrijarha Pavla i Somborske ulice. Budući kompleks, za koji će se, kako je planirano, izdvojiti 13,2 miliona dinara, prostiraće se na 2,35 hektara, imaće prizemlje i dva sprata. U dokumentaciji konkursa javne nabavke za izradu tehničke dokumentacije koji je raspisala Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije, navodi se da će objekat koji će imati prizemlje i dva sprata, predstavljati prostorno-funkcionalnu celinu, namenjenu službama za zazštitu i spasavanje ljudi i materijalnih dobara od požara, eksplozija i opasnih materija.

– U njemu će biti smeštene sve organizacione jedinice Uprave za vanredne situacije u Novom Sadu – navodi se u konkursu javne nabavke. – To podrazumeva operativni centar, odeljenje za sprovođenje preventivnih mera pri izgradnji objekata, odeljenje za upravljanje rizikom, odeljenje za civilnu zaštitu i vatrogasno-spasilačku brigadu.

PROČITAJTE JOŠ – SVE EKIPE NA JEDNOM MESTU: Novi Sad dobija centar za vanredne situacije, lokacija određena

Vatrogasna stanica se već decenijama nalazi u Ulici Jovana Subotića, u centru grada, što, kako je i ranije predočavano, i nije baš odgovarajuće mesto. Ako se uzme u obzir površina grada i broj stanovnika, ali i broj intervencija, jasno je da već odavno postoji potreba da vatrogasno-spasilačka brigada dobije novi prostor.

U konkursnoj dokumentaciji se navodi da se, radi što efikasnijeg uključivanja vatrogasnih vozila u saobraćaj, ostavlja mogućnost za korekciju unutar raskrsnice na uglu Bulevara patrijarha Pavla i Somborske ulice.

PROČITAJTE JOŠ – Stefanović: Veća ulaganja u Sektor za vanredne situacije

U prizemlju su predviđeni perionica za vozila, servis aparata za zaštitu organa za disanje, radionica za popravku vozila i vatrogasne opreme i garaža. Na prvom spratu bi bio komandno-operativni centar, kancelarije za pripadnike vatrogasno-spasilačke brigade, amfiteatar, učionice, sanitarni čvor i druge prostorije. Na drugom spratu bi bile kancelarije rukovodilaca i inspektora Uprave za vanredne situacije.

CENTAR ZA OBUKU I TRENINGE

U DVORIŠTU kompleksa je planirana i izgradnja objekta za obuku i treninge. Pored osnovne funkcije, u regionalnom centru bi se organizovala i obuka za sve učesnike u sistemu zaštite i spasavanja.