Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

NIŠKI VATROGASAC PODELIO SAVET ZLATA VREDAN: Gorelo već šest dimnjaka, ovo je savet vlasnicima kuća šta da urade sa odžakom

15 окт Vesti i Događaji | SVS

Prema njegovim rečima, u slučaju da dodje do paljenja dimnjaka gradjani nikako ne treba da pokušavaju da požar gase vodom, jer mogu da naprave veću štetu, a vatru neće ugasiti.

Od početka grejne sezone za samo par nedelja u Nišu je gorelo šest dimnjaka, ali taj broj za niške vatrogasce ne predstavlja iznenadjenje jer se sa tim susreću svake jeseni i zime, rekao je komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Niš Srđan Nikolić.

On je kazao da su toku prošle grejne sezone 46 puta intervenisali zbog paljenja dimnjaka.

– Vlasnici kuća i stambenih objekata ne pripreme dimnjake za grejnu sezonu, ne očiste ih od zaostale gareži što dovodi do njihovog zapušavanja. Kada je dimnjak zapušen, varnica lako može da dovede do paljenja gareži – rekao je Nikolić.

On je istakao da se vatra iz dimnjaka vrlo lako prenosi na objekat, najčeše na krovnu konstrukciju.

– Priprema za grejnu sezonu podrazumeva i da vlasnici provere da li na dimnjacima nema oštećenja i pukotina, što takodje mnogi ne čine. Na objektima starije gradnje dolazi do odronjavanja maltera i pucanja cigle, što može izazvati stvaranje pukotina, kroz koje varnice prolaze i mogu da izazovu požar u samoj kući ili stanu – objasnio je Nikolić.

Prema njegovim rečima, u slučaju da dodje do paljenja dimnjaka gradjani nikako ne treba da pokušavaju da požar gase vodom, jer mogu da naprave veću štetu, a vatru neće ugasiti.

– U dimnjaku se prilikom požara stvara temperatura od čak 900 stepeni Celzijusovih i kada u taj uzan, a dugačak prostor ubacimo vodu ona će se istog časa pretvoriti u vodenu paru čija je zapremina 1.700 puta veća od vode. Tada dolazi do stvaranja pritiska u dimnjaku i do njegovog pucanja – rekao je Nikolić.

Do dolaska vatrogasaca, dodao je Nikolić, gradjani mogu požar u dimnjaku da gase zatvaranjem otvora mokrim krpama, ali ukoliko je prostor zadimljen moraju da se evakuišu i obaveste druge stanare da to učine, ukoliko se radi o višespratnicama.

– Kada do paljenja dimnjaka dodje za vatrogasce najveću pomoć predstavlja to kada gradjani uklone stvari koje lako mogu da se zapale – istakao je Nikolić.

Istakao je da gradjani svakako preventivno moraju da uklone iz blizine dimnjaka lako zapaljive stvari, što takodje mnogi ne čine.

– Na krovovima koji su ionako lako zapaljivi jer su suve gradje, nalaze se često i skladišta različitih materijala, ljudi tu čuvaju i drva za ogrev, tako da se vatra lako razbukta kada do požara dodje. Imali smo slučajeve i da je lamperija postavljena na dimnjak ili da dimnjak nije udaljen više od osam centimetara od drvene konstrukcije krova – kazao je Nikolić.

On je savetovao svim vlasnicima kuća i stanova da dimnjake dobro izoluju, jer se time bitno smanjuje kondenzacija dimnih produkata i stvaranje gareži koju varnica može da zapali.

Ostavi odgovor