Najavljenom štrajku se priključili profesionalni vatrogasci

12 апр Vesti i Događaji | SVS
Najavljenom štrajku se priključili profesionalni vatrogasci

SLOVENIJA: Najavljenom štrajku javnog sektora koji je zakazan za 18. april, takođe će se priključiti Sindikat profesionalnih vatrogasaca Slovenije. Štrajk će biti organizovan uz poštovanje minimuma procesa rada, kao što je i predviđeno zakonom o štrajku.

Ukoliko vlada Janeza Janše ne odustane od najavljenog smanjenja plata od prosečno 10 odsto, u opštem štrajku najavljenom za sredu će učestvovati više od 20 slovenačkih sindikata, koji predstavljaju oko 80.000 zaposlenih u javnom sektoru.

Odluku o štrajku već su donijeli sindikati zdravstva i socijalne zaštite, državnih organa, vojske, pravosuđa, vatrogasaca i vaspitno-obrazovnih radnika.

Sindikat policajaca, obrazlažući odluku o štrajku, upozorio je da bi vladine mere značile da bi između 2.500 i 3.000 policajaca palo ispod granice siromaštva.

Sindikati su se udružili u jedinstvenu pregovaračku grupu nakon što je vlada u prošli četvrtak prihvatila rebalans budžeta i bez konsultacija sa sindikatima uputila ga u slovenački parlament.

Čelnici sindikata tvrde da su spremni za pregovore s vladom svaki dan, sve do štrajka, prenosi ljubljansko “Delo”.

Slovenački predsednik Danilo Tirk rekao je da će predložene mere, koje osim smanjenja plata uključuju i rezanje socijalnih prava, preterano pogoditi najugroženije i da teret krize treba bolje raspodeliti.

Štrajk će se odvijati na radnim mestima u vatrogasnim jedinicama i ostalim organizacijama gde sindikat ima svojih članova. Kao što je objašnjeno od strane predsednika štrajkačkog odbora Davida Švarca, najavljeni štrajk koji će se održati je u skladu sa 15. članom zakona vatrogasne službe na osnovu obezbeđenog minimuma procesa rada.

| Autor: SVS | Izvor: vecer.com, dnevnenovine.rs |