Ministar unutrašnjih poslova održao je danas sastanak sa predstavnicima pet najvećih sindikata u MUP-u

21.12.2021. • Info SVS

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin razgovarao je danas sa predstavnicima pet najvećih policijskih sindikata o analizi rada i rezultatima ostvarenim tokom ove godine na polјu pobolјšanja uslova rada i materijalnog položaja pripadnika policije i drugih zaposlenih u Ministarstvu…

   Foto MUP

Na poziv iz kabineta MUP-a, Sindikat vatrogasaca Srbije se odazvao sa svoja dva člana, Predsednik Darko Jocić i Zamenik Predsednika Miodrag Savić prisustvovali su današnjem sastanku i između svega ostalog što je rečeno izneli su svoje viđenje stvari i osvrt na protekli period. Sastanku su pored Sindikata vatrogasaca Srbije prisustvovali predstavnici Nezavisnog sindikata policije, Sindikata srpske policije, Policijskog sindikata Srbije i Nezavisnog policijskog sindikata.

Ministar se najpre prisutnim predstavnicima sindikata zahvalio na razumevanju i podršci koju su pružili i izrazio uverenje da će dobar socijalni dijalog i saradnja biti nastavlјeni i u narednom periodu.

Saradnici ministra Vulina na ovom sastanku bili su Državni Sekretar Jocić Bojan, Pomoćnik ministra i načelnik za Ljudske resurse Vladimir Ilić, Sekretar MUP Zoran Lazić, Šef kabineta ministra Mile Radivojević i Pomoćnik Direktora policije Dragan Vasiljević.

„Zahvalјujući podršci državnog vrha plate zaposlenih beleže stalan rast, ove godine su uvećane u dva ciklusa za pet odsto, a očekuje nas povećanje primanja i naredne godine“, istakao je ministar i naglasio da konstantnim ulaganjima Ministarstvo jača svoje kapacitete kroz nabavku opreme, naoružanja i unapređenja uslova rada.

Ukazao je da je ulaganje u opremu i naoružanje ulaganje u bezbednost naših pripadnika, ali i bezbednu budućnost naše dece.

„Policajci obavlјaju jedan od možda najtežih poslova, što država izuzetno ceni i poštuje i trudi se da im se kroz različite projekte zahvali na požrtvovanju, borbi i rezultatima koje ostvaruju. Samo kroz projekat državne stanogradnje, koju je inicirao predsednik Vučić, velikom broju pripadnika snaga bezbednosti biće rešeno životno pitanje, prvi put posle 20 godina. Do sada je kupoprodajne ugovore zaklјučilo 2.275 policijskih službenika“, precizirao je ministar.

Ministar je ukazao da pored brige o aktivnom sastavu, Ministarstvo vodi računa i uvek će brinuti o srodnicima i deci svojih pripadnika koji su stradali obavlјajući svoju dužnost.

„Tokom ove godine u radni odnos primlјen je 101 srodnik poginulih i ranjenih policajaca, a 168 dece, mališana naših kolega, su stipendisti Ministarstva unutrašnjih poslova“, kazao je ministar i naglasio da  žrtva njihovih očeva nikada neće biti zaboravlјena.

Ono što je bitno za vatrogasce spasioce je to da je Ministar poručio da svi vatrogasci-spasioci imaju punu podršku svoje države i najavio nova ulaganja.

– Bio sam beskrajno ponosan na vas, ne samo kada smo bili zajedno u požarima u našoj zemlji, već i kada ste pomagali u Republici Srpskoj, Severnoj Makedoniji, Grčkoj. Možda je u Grčkoj bilo za nijansu opremljenijih od nas, ali obučenije, organizovanije, sposobnije i požrtvovanije nije imao nijedan kontigent – reko je ministar Vulin.

   Foto MUP

Ukazavši da su u Grčkoj požare gasili vatrogasci iz 25 različitih zemalja, ministar je rekao da je premijer Grčke želeo da se vidi samo sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije da bi se zahvalio za svu pomoć i podršku.

– To je druga slika Srbije, promenjena slika Srbije. Srbije koja pomaže drugima, a ne traži pomoć za sebe. Vi ste pomogli Republici Srpskoj, Severnoj Makedoniji, Grčkoj, da je trebalo i da su tražili od nas bili smo u stanju da pomognemo i drugima u regionu – kazao je ministar Vulin.

Govoreći o daljem opremanju Sektora za vanredne situacije, ministar je rekao da će do kraja godine vatrogasci dobiti 213 novih kompleta interventne uniforme, i da će tokom sledeće godine najveći deo uniformi biti zanovljen. Istakao je da nema neisplaćenih jubilarnih nagrada, potpisan je ugovor o dodatnom Osiguranju za teža oboljenja pripadnika MUP-a, novčano nagrađivanje vatrogasca će se nastaviti i sledeće godine, ministar je najavio povećanje plate za sve vatrogasce od januara 2022. godine u visini od 7%, novčana novogodišnja čestitka za decu vatrogasaca do 15 godina će ove godine iznositi 3000 dinara, posebno je naglasio da svi vatrogasci moraju pod hitno da dobiju kvalitetnu obuću i da je upoznat sa problemima koje smo imali sa radnim cipelama koje smo dobili još pre tri godine, ubuduće će na teren (veliki šumski požari) sa vatrogascima ići i ambulantna kola hitne pomoći (doktor i tehničar) jer je ovog leta dosta vatrogasaca bilo iscrpljeno na terenu zbog povećanog obima posla pa su se dešavale česte povrede.

Predsednik SVS-a Darko Jocić zahvalio se ministru Vulinu na razumevanju i podršci, izrazivši tako nadu da će MUP nastaviti da radi još više na poboljšanju uslova rada vatrogasaca-spasilaca, zaštiti i unapređenju materijalnih, socijalnih i profesionalnih interesa, unapređenje vatrogasne delatnosti i primeni evropskih normi u vatrogastvu, nabavci novih uniformi, ali i renoviranju vatrogasnih stanica.

Upoznati smo i da je u planu nabavka dva protivpožarna helikoptera a ministar je najavio da će u Srbiji uskoro početi proizvodnja vatrogasnih vozila, pa na njih neće morati da se čeka i do 40 godina, čemu se posebno radujemo.

Čulo se i da je Plan da u većim gradovima kao što su Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac budu oformljene manje vatrogasno-spasilačke jedinice kako bi vatrogasci-spasioci što pre stizali na lice mesta, tako bi opština Novi Beograd uskoro trebalo da dobije svoju vatrogasnu stanicu i da bi kamen temeljac trebalo uskoro da bude postavljen.

Na kraju moramo reći da smo veoma zadovoljni onim što smo čuli, ovom prilikom želimo da se zahvalio ministru Vulinu na velikoj podršci koju daje pripadnicima Sektora za vanredne situacije, naročito vatrogascima-spasiocima koji su kičma Sektora.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *