Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

MEDALJA ZA HRABROST VATROGASCU IZ BORA Zemlja se obrušavala, kamenje je padalo po njemu, ali se Saša spustio u jamu duboku 70 metara i SPASIO DEČAKA

31 јул Vesti i Događaji | SVS

D. Kecić

  Foto: D. Kecić / RAS Srbija

Saša Barbulović, vođa Vatrogasno-spasilačkog odeljenja u Boru, ovogodišnji je dobitnik zlatne medalje za hrabrost koju mu je dodelilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

On je ovo priznanje dobio jer je sa kolegama u januaru spasao dve osobe, od kojih je jedna bila dečak (10) koji je upao u jamu napuštenog borskog površinskog kopa, na dubini od oko 70 metara.

Uprkos hladnoći, strmom terenu, zemlji koja se odronjavala, Barbulović je uspeo da dečaka izvuče iz provalije, ali i spase još jednu osobu.

– Spustio sam se do deteta koje je ležalo u kanalu. Dole se nalazio još jedan muškarac, koji je verovatno krenuo da spase dečaka, ali nije uspeo. Kada sam sišao do njega, držao se za travu, ruka mu je bila pomodrela. Kod dečaka sam video da ima povredu ruke i noge, obezbedio ga, smestio u korito, nakon čega je krenula akcija spasavanja – priča Barbulović.

Ovaj hrabri vatrogasac je sve vreme štitio dete, a kamenje koje se odronjavalo niz strmu liticu neprestano je padalo i udaralo ga u leđa. Njega to ni u jednom trenutku nije zaustavilo, izvukao je dete, a onda se vratio i po muškarca. Nakon dva sata, koliko je trajala akcija spasavanja, svi su bili na sigurnom.

– S obzirom na to da sam na kraju karijere, ovo priznanje je došlo kao pečat na sve ono što sam radio do sada. Moram reći da prija, međutim, ne smatram da sam nešto posebno hrabar, samo sam radio svoj posao – kaže Barbulović.

Foto: D. Kecić / RAS Srbija
Saša Barbulović i Marko Blagojević

U Vatrogasno-spasilačkoj jedinici u Boru svi funkcionišu kao jedna porodica. Da ovaj posao Barbulović radi sa puno ljubavi i pažnje, dovoljno govori činjenica da se na terenu uvek zaštitnički postavlja prema mlađim kolegama.

– U ovom poslu treba proći bar pet do šest godina da se dobro opečete kako biste ga radili bez problema. Nikad ne znaš šta te čeka na terenu, svaka je intervencija drugačija – priča Barbulović.

Posle 22 godine radnog staža puno je situacija koje će Barbuloviću svakako ostati u sećanju. Često je i van radnog vremena pomagao i reagovao u nevolji. O Saši i kolege imaju samo reči hvale.

Spasao ženu i bebu tokom poplava

– Sećam se poplava 2014. godine. Bili smo u Lešnici kod Loznice, gde smo majku sa bebom zatekli na drvetu. Bilo je teško da im priđemo, a pri tom već je padao mrak. Nikad neću zaboraviti pogled te žene. U nama je videla spas, ali joj se primećivao i neverovatan strah u očima kako da nam preda dete. Kasnije nam je i kazala da bi nam rado dala dete, zna da ćemo ga spasti, ali s druge strane, kako da je posle nađe. Uspeli smo tada zajedno da ih preuzmemo i spasemo. Nisam do sada imao neke teže povrede tokom rada, valjda i nas Bog čuva – kaže Barbulović.

Ostavi odgovor