Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

IZGORELA PŠENICA VREDNA PET MILIONA DINARA: Nezapamćna šteta – U ataru Kikinde vatra progutala čak 24 hektara žita

23 јун Vesti i Događaji | SVS

R. Šegrt • 23.06.2022. u 21:15 • Večernje Novosti

U VELIKOM požaru koji je u sredu po podne izbio u ataru Kikinde koji se zove Brešće, na potezu od grada prema Mokrinu, izgorela su 24 hektara pšenice, 600 rolo bala slame i površina od 140 hektara strnjike.

Foto R. Šegrt

Vatrena stihija zahvatila je površinu od oko 40 hekatra, a vatrogasci i poljoprivredncii sa svojim mašinma uspeli su da spasu polovinu.

Kako je saopšteno iz Policijske uprave u Kikindi, velika vatra pričinila je ogromnu štetu privatnim vlasnicima useva, koja je procenjena na pet miliona dinara. Ovako velika šteta na usevima nekada ne nastane za dve sezone, procenuju neki vatrogasci.

Prema nezvaničnim informacijama, najveću štetu pretrpelo je gazdinstvo „Romić agrar“ kojem je na toj lokaciji izgorelo skoro 13 hektara pšenice od ukupno 35, koliko poseduju na toj lokaciji.

– Požar nam je prijavljen oko 15,30, lokalizovan je oko 17, a ugašen oko 20,30. Na terenu su bila četiri vatrogasna vozila sa osam vatrogasaca Odeljenja za vanredne situacije MUP-a, jedno vozilo industrijske vatrogasne jednice NIS-a. Veliku pomoć profesionalnim vatrogascima pružili su poljoprivrednici koji su na teren izašli sa svojim traktorima i tanjiračama su napravili zaštitne pojaseve tako da je sprečeno dalje širenje vatre – rečeno nam je u policiji.

Tačan uzrok nastanka požara se ne zna, ali nema sumnje da je namerno izazvan. Uviđaj na terenu obavili su policija i inspektori Odeljenja za vanredne situacije. Na istoj lokaciji danas je trajala i vršidba, a u policiji kažu da je kombajn koji je kosio žito bio nov i opremljen protivpožarnom opremom.

– Temperatura u ataru je bila visoka, duvao je jak zapadni vetar i sve je to otežavalo gašenje vatare, ali, možda, i uticalo na izbijanje varnice koja je mogla da nastane od više uzroka – sumnjaju vatrogasci.

Najvažnije je da niko nije povređen, a nije stradala nijedna poljoprivredna mašina.

Foto R. Šegrt

USEV NIJE BIO OSIGURAN

ZATEČEN sam onim što se dogodilo. Usev mi nije osiguran. Još nisam ni izračunao štetu, a sigurno iznosi oko dva-tri miliona dinara. Sve zavisi od toga koliko bi pšenice bilo.

Ne mogu ni da pretpostavim šta bi mogao da bude uzrok izbijanja vatre. Tek treba da se saberem posle svega što se dogodilo. Tek sada ću razmišljati o osiguranju i zaštiti parcela – izjavio je juče oko podne Siniša Romić za „Novosti“.

NEPRESTANE PALJEVINE

Vatra je napravila veliku štetu, a zabrinjavajuće je što se ovakva situacija ponavlja iz godine u godinu. Vatra često nastaje namernim paljenjem strnjike, trave ili otpada, a počinilac se po pravilu nikada ne otkrije. Gradski štab za žetvu je pre nekoliko dana ponovo javno upozorio da je strogo zabranjeno spaljivanja ostataka strnih useva, smeća i biljnih ostataka na otvorenom prostoru.

Ostavi odgovor