Istorijat

U Srbiji u periodu od 1990 do 2000 godine nije postojala mogućnost sindikalnog organizovanja vatrogasaca, zbog društveno političkih okolnosti u tom periodu. Tek 2002 godine vatrogasaci iz Novog Sada osnivaju sindikat vatrogasaca Novog Sada u okviru ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“, jedne od dve najveće sindikalne organizacije u Srbiji. Ovaj vatrogasni sindikat je registrovan tek 2004 godine dobijanjem Rešenja Ministarstva rada i socijalne politike, i tada postaje formalno prvi oblik sindikalnog organizovanja u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Kako je u MUP-u i dalje postojao otpor prema sindikalnom organizovanju, većina rukovodioca vrši pritisak na zaposlene da ne pristupaju sindikatu, te je zbog toga nastala samo još jedna sindikalna organizacija vatrogasaca iz Rume.

Zbog pozitivnih izmena zakonskih propisa 2006 godine se formiraju policijski sindikati u koje se pored policajaca učlanjuje i jedan deo vatrogasaca.

Pošto je u jednoj takvoj sindikalnoj organizaciji, širokog spektra, kao što je UGS „Nezavisnost“, specifični problemi vatrogasne delatnosti nisu bili uvaženi, nastaje potreba i strateški interes radnika zaposlenim u vatrogasnim jedinicama za stvaranje nacionalnog i strukovnog vatrogasnog sindikata koji će delovati na celokupnoj teritoriji Republike Srbije.

Konačno, 23.02.2009. godine vatrogasci Novog Sada i vatrogasci Rume uz velikodušnu pomoć Sindikata vatrogasaca Slovačke, a posebno Predsednika ovog sindikata Daniela Petroviča, osnivaju nacionalni strukovni sindikat vatrogasaca pod nazivom SINDIKAT VATROGASACA SRBIJE sa sedištem u Novom Sadu.