Donacijom do vatrogasnog centra u Odžacima

Zahvaljujući donaciji od dva miliona evra koju će obezbediti pokrajina Bavarska u Nemačkoj, u Odžacima će biti izgrađen regionalni vatrogasni centar. Svi detalji oko realizacije ovog projekta su dogovoreni, a ovih dana treba da se potpiše i međudržavni sporazum između republičke Vlade i ove nemačke Pokrajine, čime će se steći i formalni uslovi da se nastavi sa realizacijom ovog posla.

U okviru ove investicije biće postavljena montažna zgrada veličine 600 kvadratnih metara u kojoj će biti tri učinioce, trenažna prostorija za obuku vatrogasaca, restoran i deset soba za spavanje u kojima će biti smešteno 40 ležajeva. U sklopu ovog objekta nalaziće se i nekoliko sportskih terena za rekreaciju, a Bavarci su se obavezali da doteraju i osam vatrogasnih vozila i svu moguću opremu potrebnu za ovu delatnost.

Lokalna samouprava je preuzela na sebe obavezu da obezbedi potrebnu lokaciju za ovaj centar, da ga infrastrukturno opremi, izradi projekat i pribavi svu potrebnu dokumentaciju, čime će biti stvoreni potrebni uslovi za stvaranje regionalnog vatrogasnog centra.

– Sve ovo što ćemo dobiti kao poklon rezultat je višegodišnjih dobrih odnosa koje smo izgradili sa čelnim ljudima Vatrogasnog udruženja u Bavarskoj. Odlazili smo mi kod njih u posetu, a oni su nam uzvraćali. U tim druženjima oni su videli da imamo dosta problema zbog toga što nemamo odgovarajuća vozila i opremu, kako bismo mogli efikasno da se borimo protiv požara. Tehnički smo u velikom zaostatku u odnosu na njihova vatrogasna društva. To je bilo i presudno da se oni odluče za jednu ovakvu donaciju koja će nam mnogo značiti. Kada budemo realizovali ovaj projekat, nema nikakve sumnje da će naša vatrogasna jedinica biti sigurno jedna od najbolje opremljenih u Srbiji, jer ćemo imati sva potrebna sredstva i opremu na raspolaganju – ističe sa zadovoljstvom komandir odžačkih vatrogasaca Goran Đorđević.

Odžački vatrogasci u poseti Nemačkoj

Pre desetak godina nekadašnji žitelj Odžaka Hans Lauber, koji je potom otišao da živi u Nemačku, počeo je da pomaže lokalnim vatrogasnim društvima. U tome je imao izdašnu podršku i svog zemljaka Hansa Knadla, gradonačelnika Nuzdorfa koji je i predsednik Vatrogasnog udruženja svog grada. Proteklih godina su ova dvojica ljudi dobre volje uspeli da obezbede i dopreme pet dobro očuvanih vatrogasnih vozila, od kojih su dva poklonili Odžacima a po jedno Bogojevu, Laliću i Bačkom Gračacu. Poklonili su i jedno vozilo hitne pomoći MUP-u – Odeljenju za vanredne situacije. Ukupna vrednost tih donacija je 400.000 evra.

Goran Đorđević i Hans Knadl

U znak zahvalnosti za ono što je do sad uradio, Lauber je u maju ove godine dobio državljanstvo Srbije. Njegovi vatrogasci su mu uručili bronzanu statuetu njihovog udruženja, kao malu pažnju za ono što je učinio i dalje čini za njih.

Izvor: RadioOdžaci

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *