Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Dijana Mikić jedina žena među vatrogascima

27 нов Vesti i Događaji | SVS

27.11.2013  / JUGMEDIA

LESKOVAC/VLASOTINCE – Vlasotinčanka Dijana Mikić prva je žena vatrogasac u istoriji vatrogasne službe Jablaničkog okruga, pa je njena pojava u sedištu vatrogasno spasilačkog batljona u Leskovcu izazvala mali potres.

Kolege su zapravo morale da menjaju ustaljene navike, ali i manire.

„Unela je dodatni kvalitet u našu vatrogasnu jedinicu. U njenom prisustvu nema povišenog tona, nema uobičajenih muških razgovora. Njena pojava menja naelektrisanu atmosferu, a kada joj se poveri zadatak, svi priskaču u pomoć“, priča Saša Jovanović, jedan od Dijaninih šefova.

Dijana Mikić (26) je diplomirani inženjer saobraćaja, ali joj ta diploma, tvrdi, nije omogućila prohodnost na konkursu MUP-a, već odlični psihološki i kondicioni rezultati.

„Ovde sam zato što želim da pomažem ugroženima, da moj posao ima neki smisao. Svi planovi su skoncentrisani na polaganje priprarvničkog ispita, pa i ne stižem da razmišljam o svojoj diplomi“, kaže devojka, kojoj prija pažnja na poslu.

„Budem privilegovana tako što pridrže vrata, skuvaju kafu, ponude se da kupe doručak. Nadam se da će takvo ponašanje biti pravilo“, dodaje.

Dijana prolazi kroz obuku upotrebe sprava i opreme za gašenje požara, a fizičku kondiciju stiče trčeći pored Vlasine u centru Vlasotinca.

„Nedavno sam savladam prvi fizički test na poslu, računajući u takozvani Kuperov test, nepreikdino trčanje tokom 12 munuta“, objašnjava Dijana, koja je postala 76. vatrogasac po redu u leskovačkom kraju.

Dijana Mikić je jedinica. Njeni roditelji su, kaže, ponosni što je iazabrala da bude – vatrogasac.

„Imam podrđku svojih roditelja i rožaka, podršku svog dečka, ali i podršku svojih drugarica i drugova“, kaže devojka vatrogasac.

Ostavi odgovor