Deca testirala znanje

Ažurirano 30.11.205. / Dnevnik

Na 12. kvizu „Mali vatrogasac“ održanom u nedelju u Vatrogasnom domu u Petrovaradinu, učestvovalo je pedesetak dece od šest do 16 godina iz Budisave, Kisača, Rumenke, Begeča, Petrovaradina i Sremske Kamenice. Na kvizu su deca, osim tipičnog odgovora na pitanja, popunjavala date mape i rešavala asocijacije o vatrogasnoj opremi. Sekretarka Vatrogasnog saveza Novog Sada Ljubica Krnjaić kaže da je Vatrogasni dom po školama sprovodio edukaciju o vatrogascima i da su se mnogi tako odlučili da postanu njegovi članovi.

http://www.dnevnik.rs/sites/default/files/17-kviz-malih-vatrogasaca-1.jpgUčesnici kviza „Mali vatrogasac”

– Održimo predavanje, napravimo vežbe, pokažemo vatrogasna vozila i na taj način popularizujemo vatrogastvo i širimo protivpožarnu kulturu – navodi sekretarka. – S druge strane, tradicionalno su nam članovi i porodice koji svoju decu odmalena uče o vatrogasnom poslu.Ona dodaje i da u Domu ima mnogo žena članova i da su devojčice jednake s dečacima. Jedna od učesnica, trinaestogodišnja Snežana, kaže da je još dok je bila mlađa volela da se igra sa šibicama i pali vatre.

– Čula sam od drugarice za Dom vatrogasaca i svidelo mi se ovde pa sam ostala, evo već godinu – kaže Snežana. – Za ovaj kviz sam učila oko dve nedelje i mislim da je to bilo sasvim dovoljno.Njen kolega, Marinko ima 16 godina i primljen je u vatrogasno društvo ove godine.– Mislim da mi ovo znanje znači pre svega jer učimo kako se treba izboriti protiv požara u nekim situacijama i kako izaći iz situacija bez nekih posledica – kaže Marinko.

Pobednicima su za nagrade podeljene knjige, a svi učesnici dobili su i doručak i čokolade.

T. S.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *