DANAS JE ROĐENDAN SINDIKATA VATROGASACA SRBIJE

23. februar 2014. / Info SVS

Na današnji dan pre šest godina u Novom Sadu osnovan je SINDIKAT VATROGASACA SRBIJE. Svim članovima sindikata, kolegama i prijateljima SVS-a čestitamo ovaj značajan jubilej!

HuY10g3Šest godina postojanja

Da se ukratko podsetimo kako je sve počelo:

U Srbiji u periodu od 1990 do 2000 godine nije postojala mogućnost sindikalnog organizovanja vatrogasaca, zbog društveno političkih okolnosti u tom periodu. Tek 2002 godine vatrogasaci iz Novog Sada osnivaju sindikat vatrogasaca Novog Sada u okviru ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“, jedne od dve najveće sindikalne organizacije u Srbiji. Ovaj vatrogasni sindikat je registrovan tek 2004 godine dobijanjem Rešenja Ministarstva rada i socijalne politike, i tada postaje formalno prvi oblik sindikalnog organizovanja u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Kako je u MUP-u i dalje postojao otpor prema sindikalnom organizovanju, većina rukovodioca vrši pritisak na zaposlene da ne pristupaju sindikatu, te je zbog toga nastala samo još jedna sindikalna organizacija vatrogasaca iz Rume.

Zbog pozitivnih izmena zakonskih propisa 2006 godine se formiraju policijski sindikati u koje se pored policajaca učlanjuje i jedan deo vatrogasaca.

Pošto je u jednoj takvoj sindikalnoj organizaciji, širokog spektra, kao što je UGS „Nezavisnost“, specifični problemi vatrogasne delatnosti nisu bili uvaženi, nastaje potreba i strateški interes radnika zaposlenim u vatrogasnim jedinicama za stvaranje nacionalnog i strukovnog vatrogasnog sindikata koji će delovati na celokupnoj teritoriji Republike Srbije.

Konačno, 23.02.2009. godine vatrogasci Novog Sada i vatrogasci Rume uz velikodušnu pomoć Sindikata vatrogasaca Slovačke, a posebno Predsednika ovog sindikata Daniela Petroviča, osnivaju nacionalni strukovni sindikat vatrogasaca pod nazivom SINDIKAT VATROGASACA SRBIJE sa sedištem u Novom Sadu.

_______________________________________________________________________________

Sindikat vatrogasaca Srbije je svih ovih godina bio i ostao nezaobilazni deo sindikalne scene u MUP-u. To smo dokazali više puta, posebno prošle godine nakon svih onih dnevno-političkih dešavanja oko reformskih zakona kojie je donela Vlada Srbije.

Teret koji smo Mi kao sindikat nosili zbog javnog protivljenja Vladi gde smo konstantno upozoravali na pogubnost i štetnost pojedinih zakona, malo ko bi izdržao i nakon svega ostali smo na nogama. Nikome nismo dozvoljavali da Nas slomi otvorenim zastrašivanjem, ućutkivanjem, potkupljivanjem i raznim drugim metodama.

Možemo slobodno reći da smo spremniji više nego ikad da se uhvatimo u koštac sa svim onim zadacima koje Nam ovo novo vreme gotovo iz minuta u minut postavlja. Nema predaje!

SVS je danas postala jedna ozbiljna sindikalna organizacija, iskreno nadamo se većim uspesima za naše vatrogasce, kako na domaćem, tako i na međunarodnom sindikalnom planu.

Povodom jubileja šest godina postojanja, SVS će održati i jednu manju skromnu svečanost. To će biti prilika da se na samom početku nove 2015. godine još jednom svi okupimo, sumiramo rezultate i samo potvrdimo pravac koji je naš sindikat odavno zacrtao.

Poštovane kolege, prijatelji, još jednom, Veliko Hvala Svima koji ste Nas podržavali svih ovih godina, pomagali Nam i ostali dosledni principima našeg jedinog strukovnog vatrogasnog sindikata u Srbiji i verni SVS-u i dalje.

Zato ni SVS Vama neće ostati dužan. Dok je SVS-a, obećavamo, vatrogascima se neće trgovati!

Iskreno, Vaš SINDIKATA VATROGASACA SRBIJE!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *