DA SE NE ZABORAVI: Danas je godišnjica nastradalom vatrogascu Dejanu Lazareviću

15.05.2015. u 00:08

Na današnji dan, tačno pre godinu dana u reci Jasenici koja teče kroz Toplu, pronađeno je telo vatrogasca heroja Dejana Lazarevića, stradalog tokom spasavanja u vreme majskih poplava, a na večni počinak dva dana kasnije ispratili su ga porodica, kolege vatrogasci, prijatelji, Nebojša Stefanović ministar unutrašnjih poslova i Vladimir Božović tadašnji državni sekretar u MUP-u.

Sećanja radi od Lazarevića se u ime kolega oprostio komandant vatrogasno – spasilačke brigade u Kragujevcu Nenad Milošević. On je tada rekao da je Lazarević bio “heroj nad herojima i simbol borbe za bezbedan život sugrađana”.

http://www.serbia.com/wp-content/uploads/2014/05/470724_heroj-dejan-lazarevic_f.jpg

Dejan Lazarević (43) stradao je 15. maja 2014. godine oko šest sati ujutru, nedaleko od mosta koji od topolskog sela Žabare vodi ka selu Gorovič. Pokušao je da spase meštanina koji se od vodene stihije sklonio na obližnje drvo. Dok je bio u vodi, bujica ga je oborila, pokidala sajlu kojom je bio vezan i za trenutak ga odnela. Naš kolega je tada svojom herojskom smrću postao simobol junaštva i požrtvovanosti usred jedne od najvećih prirodnih nepogoda koje su prošle godine pogodile Srbiju.

Kao i svi vatrogasci u Srbiji i Dejan je živeo za svoj posao, niko od nas nije ni mogao da pretpostavi da će se tog dana tako nešto strašno dogoditi. Poznato je da su vatrogasci ljudi koji redovno priskaču u pomoć svima u svim kritičnim situacijama ali eto desilo se najgore jednom od nas koji je bio veoma srčan i hrabar čovek, suprug i roditelj, brat, profesionalac-omiljen među kolegama.
Svu energiju i mladost Dejan je usmerio na težak i mukotrpan posao vatrogasca-spasioca, loše plaćen ali ponosan i pun časti. Svakim izlaskom na teren je rizikovao život kako bi njegovi sugrađani bili što bezbedniji. Službi je dao najviše što je mogao, svoju hrabrost, plemenitost, SVOJ ŽIVOT.

Naš sindikat je upoznat sa pojedinačnim poteškoćama Dejanove porodice i njihovim problemima te smo i ovaga puta doneli odluku da im uplatimo skromnu jednokratnu pomoć od 45.000 dinara i da im ako je to uopšte moguće, na neki način olakšamo i pomognemo. To je u ovom trenutku nešto najmanje što možemo da uradimo za Dejanovu porodicu ali ne i dovoljno.
– Ponovo smo pokrenuli i akciju među kolegama, članovima SVS-a da svako shodno svojim mogućnostima pomogne koliko može, a deo sredstava koje smo godišnjim planom na nivou sindikata planirali za održavanje vatrogasno-sporstkih igara, opredelimo za pomoć porodici Lazarević.

Kako je vatrogascima prošla ova godina od Dejanove smrti i majskih poplava do danas?

Rukovodstvo Sindikata vatrogasaca Srbije je svesno da se pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica, u izvršavanju svojih poslova, mogu svakodnevno naći u situacijama visokog rizika po zdravlje i život, pa s toga ovom prilikom još jednom apeluje na najviše političke zvaničnike, čitavo društvo treba da shvatiti rizik s kojim se suočavaju vatrogasci i da moraju da nauče na pravi način to da poštuju i cene.
– Tragična Dejanova smrt nas sve podseća da je posao vatrogasaca među najtežim i da ga obavljaju najbolji među nama.

Sindikat vatrogasaca je već duže vreme veoma zabrinut zbog trenutno teškog položaja u kome se nalaze vatrogasci. Srbija već godinama nema dovoljan broj vatrogasaca, u celoj zemlji nedostaje ih više od tri hiljade, ispod smo svakog evropskog proseka koji zahteva da na hiljadu stanovnika dolazi jedan zaposleni vatrogasac-spasilac. Situacija je najkritičnija u manjim mestima gde najčešće radi po jedan vatrogasac a to je nedopustivo. Na zapošljavanje vatrogasaca u Srbiji čekaju na zeleno svetlo od Vlade ali gospodo vatrogasci više ne smeju i ne mogu da čekaju, stvar je alarmantna.
– Kad god smo razgovarali o ovom problemu sa poslodavcem, obećavali su da će razgovarati na sastancima Vlade i pokušati da nađu način da zaposle određen broj vatrogasaca ali od toga nikada ništa. Svima se daje po nešto, vatrogascima baš NIŠTA!

Znamo i to da su vatrogascima zarade značajno smanjene u prethodnom periodu, dok na drugoj strani divljaju cene roba i usluga, većini kolega stambeni krediti dodatno otežavaju situaciju, od ovog posla se odavno ne živi, svaki naš kolega se bavi nekom dodatnom delatnošću, pritom vodeći računa šta sme a šta ne, jer nas zakoni ograničavaju. Od svojih zarada više ne možemo da zadovoljimo ni minimalne egzistencijalne potrebe, a kamoli da razmišljamo o dostojanstvenom životu koji bi trebalo da imamo budući da se bavimo veoma opasnim poslom, ali sistem vrednostu u Srbiji odavno ne postoji.

Krajnje je vreme da vatrogasci prestanu da budu tretirani samo kao savremeni heroji koji ćute i pristaju na sve promene koje nameću reforme, da za uzvrat ne dobijaju tapšanja po ramenu, već dostojanstvo i bolji položaj u društvu. Vatrogasac treba da bude cenjen, poštovan ali i DOBRO PLAĆEN!

Strukovni sindikat vatrogasaca kao i do sada podržavan od strane svih kolega, ostaće dosledan i istrajan u zahtevima koje godinama unazad prosleđuje Vladi za neophodnim povećanjem broja vatrogasaca, kriterijuma za prijem kandidata, za nabavku novih vozila i opreme, trening centrima, većim zaradama i svega drugog što nas koči i sputava za nesmetani rad a sve to u interesu bolje bezbednosti naših građana.

Ovom prilikom smo želeli svima da pokažemo da su vatrogasci obavezni da istraju u tome da se ime i delo vatrogasca Dejana Lazarevića nikada ne zaboravi ali i da ukažemo na težak posao vatrogasaca i njihove probleme sa kojima se sreću, radeći u zaista teškim uslovima.

VATROGASAC DEJAN LAZAREVIĆ će svim kolegama ostati u sećanju kao čovek velikog srca koji je bio spreman da rizikuje svoj, da bi spasio tuđ život. Kao organizacija nemamo reči da se zahvalimo i nahvalimo sve sto je uradio za našu profesiju, kolege i građanstvo.

Još jednom neka mu je večna Slava i Hvala.

One Reply to “DA SE NE ZABORAVI: Danas je godišnjica nastradalom vatrogascu Dejanu Lazareviću”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *