Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

BRITANCI OBUČAVAJU ŠUMADINCE Kako spasiti ljudski život u najkritičnijim momentima

17 авг Vesti i Događaji | SVS

Tri dana je bilo potrebno spasiocima iz Velike britanije i Srbije da se uklope, i da zajedno rade ono što najbolje znaju i umeju – spašavaju ljudske živote u najkritičnijim momentima.

                      Foto: N. Raus / RAS Srbija

Tim Spasilačke organizacije Ujedinjenog Kraljevstva obučava 44 polaznika, među kojima je 24 profesionalnih vatrogasca, osam radnika Hitne medicinske pomoći i 12 dobrovoljaca iz Kragujevca i Šumadije. Obuku prate četiri palete spasilačke i medicinske opreme koju je donirao „Blaythswood Care“ humanitarna organizacija koja obezbeđuje pomoć zemljama u Evropi, Africi i Aziji.

Na poligonu, koji je smešten u krugu nekadašnjih fabrika, u Kneževom arsenalu, pokazivali su kako izvlače povređene u saobraćajnim udesima. Dramatično, kada su minuti u pitanju, bilo je i juče kada su specijalnim „makazama“ sekli krov starog „stojadina“ i sa lekarima zajedno izvlačili „povređenog“ vozača. Vatrogasci, Hitna pomoć, radili su „kao sat“, jer treba povređenog izvući iz olupine ne samo brzo, već i na siguran način, kako bi sa što manje rizika stigao do bolnice…

                       Foto: N. Raus / RAS Srbija

Kameron Blek, menadžera projekta Spasilačke organizacije Ujedinjenog Kraljevstva zaduženog za Srbiju, cilj je „obuka i razvoj veština koje će pomoći u spašavaju života povređenih u udesima na putevima Srbije“. Svake godine na putevima širom sveta strada 1,3 miliona ljudi, dok preko 15 miliona zadobije laške ili teže povrede. To znači da svakog dana u udesima nastrada oko 325 000 ljudi, ili kao da se srši devet velikih putničkih aviona.

– Ono što smo videli u Srbiji, iznad je naših očekivanja. Pre svega znanje i iskustvo vaših spasilaca je takvo, da i mi od njih možemo mnogo da naučimo. Problem je jedino što nedostaje oprema, savremena vozila…

                     Foto: N. Raus / RAS Srbija

Britanci su donirali gradu četiri specijalizovane palete, za imobilizaciju povređenih, koje vrede više od deset hiljada evra. Plan je da Velika Britanija donira i specijalno vozilo za Hitnu pomoć, kao i vatrogasno vozilo. Za subotu, nakon serije predavanja i vežbi, je planirano takmičenje više ekipa, koje će na poligon izaći neznajući šta ih kakav zadatak čeka.

Ostavi odgovor