Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Goreli kafići, bioskopi, pozorišta, magacini…

27 авг Vesti i Događaji | SVS

J. D. Ljutić/I. Preković | 27. avgust 2013. 21:30 |

U Beogradu je u poslednje dve godine zabeleženo desetak ozbiljnijih požara, od Narodnog pozorišta, preko “Kozare”, do “Central parka”

 Izgoreo magacin Pertinija, Foto M. Anđela

U POSLEDNjE dve godine, u Beogradu je zabeleženo desetak ozbiljnijih požara u kojima, srećom, nije bilo povređenih. A gorele su diskoteke, kafići, restorani, odmarališta, bioskopi, pozorišta, opštine, u dva navrata čak i magacini sa igračkama.

Pre dva dana vatra je skoro potpuno progutala skladište “Pertinija” u Krnjači, a pre dve godine, u Višnjičkoj ulici, planulo je i 400 kvadrata magacinskog prostora u kojem su se nalazile lutke, aviončići, roboti i druge zanimacije za najmlađe.

Mnogo ozbiljniji bio je požar koji je 14. decembra prošle godine buknuo u prestižnom klubu “Central park”, nedaleko od Kalemegdana, pošto je vatra zahvatila i obližnju stambenu zgradu. Tom prilikom lakše su povređena tri vatrogasca i još jedna osoba, dok su gosti lokala i stanari susedne zgrade evakuisani na vreme.

Istog meseca goreo je i krov zgrade Opštine Palilula, ali i Narodno pozorište. Vatra je izbila u kontrolnoj sobi iznad Velike scene, a zahvatila je i deo velike bine. Pričinjena šteta je ogromna, da bi nadležni utvrdili da su uzrok bile neispravne električne instalacije, baš kao i u slučaju restorana “Mitrovićev dom” na Avali.

Dramatično je bilo i u maju 2012. kada je izgoreo čuveni bioskop “Kozara”. Vatru je prouzrokovala eksplozija plinske boce koja se nalazila u objektu. Konačno, mesec dana kasnije, u prostorijama kluba “Stefan Braun”, požar je izbio zbog ljudskog faktora, odnosno neugašenog opuška u kanti za đubre.

POŽAR U TRAFO-STANICI U SIMINOJ

U CENTRU grada, u Siminoj ulici 37, u utorak se rano ujutro, iz još neutvrđenih razloga, zapalila trafo-stanica. Brzom akcijom vatrogasaca, vatra je ubrzo ugašena.

Zbog požara koji je izbio, bez struje su ostali delovi Simine, Dobračine, Kolarčeve i Makedonske ulice, a stanari najužeg centra osetili su i miris paljevine.

KRNjAČA BEZBEDNA OD ZAGAĐENjA

Kiseo miris se širio po okolnim naseljima, nadležni tvrde da nema opasnosti po zdravlje ljudi

MIRIS gareži opustošenog magacina kompanije “Pertini” na Pančevačkom putu u utorak je i dalje nanosio vetar po naselju Krnjača, pošto vatra i dalje tinja nakon požara u 2.700 kvadrata magacinskog prostora pre dva dana. Iako je neobuzdan plamen lokalizovan, u utorak je još buktalo žarište ispod debelih slojeva plastike igračaka u “Pertinijevom” prostoru.

– Tri vozila i 12 operativaca su i dalje na vatrogasnoj straži, s obzirom na to da se u toku u utorakrašnje intervencije nije moglo prići krampovima do žarišta. U magacinu su bile naslagane kutije igračaka u visini od tri metra, koje su se potpuno rastopile od vreline i otežavaju dogašivanje požara – kaže nam Ljubiša Stevanović, šef smene vatrogasno-spasilačke jedinice.

Na licu mesta zatekli smo nešto manji dim nego prvog dana požara, ali nimalo bezazlenih razmera. Vatrogasci su bez prestanka dolivali vodu na neumornu vatru u magacinu igračaka, a dosada je potrošeno više od 150.000 kubika. Strašan prizor se može videti u delu objekta preduzeća “Jugoslavija publik”, koji je najpre ugašen, a gde je sad osim prozorskog okna sve ogrezlo u crnoj gareži i pepelu.

– Prvi sam primetio požar, zbog čega sam istog trenutka evakuisao radnike i motorna vozila, dok je portir pozvao vatrogasce. Policija i dalje ne može da priđe objektu kako bi se utvrdio uzrok požara, a stigli su i veštaci iz osiguravajuće kuće kako bi procenili nastalu štetu na magacinu “Pertinija”, pošto su samo oni bili osigurani – objašnjava Veljko Marković, rukovodilac opštih poslova preduzeća “Jugoslavija publik”.

Posle izlaska ekotoksikološke ekipe Gradskog zavoda za javno zdravlje, utvrđeno je da nema opasnosti po zdravlje građana zbog isparenja spaljene plastike. Kiša i vetar su proredili koncentraciju otrova, a veće količine zabeležili su prvog dana požara na strani Pančevačkog puta, dalje od naseljenog područja.

Izvor: Večernje Novosti

Podelite sa drugima!

Ostavi odgovor