Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Štabovi u svim selima

26 јун Vesti i Događaji | SVS

Sreda 26.06.2013.   20:50

Dobro bi bilo da svi učesnici žetve, vlasnici traktora i kombajna, odu do vatrogasnih domova, ili pozovu vatrogasce, radi pregleda opreme i mehanizacije, koja će učestvovati u žetvi

KIKINDA: Na sastanku Štaba za žetvu u Kikindi, dogovoreno je da će od 1. jula započeti dežurstva u svim vatrogasnim domovima u seoskim mesnim zajednicama i gradu. Prema rečima predsednika Štaba za žetvu Branislava Čolaka, u svim selima organizovani su i štabovi za žetvu:

– Dobro bi bilo da svi učesnici žetve, vlasnici traktora i kombajna, odu do vatrogasnih domova, ili pozovu vatrogasce, radi pregleda opreme i mehanizacije, koja će učestvovati u žetvi. Na taj način, smanjiće se broj požara, prilikom žetve. U samom gradu ovakvi pregledi do sada nisu praktikovani. Vlasnici traktora i kombajna iz Kikinde mogu pozvati brojeve telefona: 064-23-21-361, ili 060-17-40-206 i vatrogasci će doći i pregledati traktore i kombajne.

Svi učesnici žetve, naročiti u jutarnjim ili večernjim satima, moraju imati odgovarajuću svetlosnu signalizaciju, a ukoliko dođe do kvara na mašinama, neophodno je pozvati Saobraćajnu policiju. Važno je izbeći i takozvane čepove u saobraćaju na otkupnim mestima.

Rukovodilac Odeljenja za vanredne situacije u Kikindi Dragan Berić dodao je da su sva pravna lica lica koja učestvuju u žetvi obaveštena o obavezama koje imaju:

-Svi učesnici u žetvi moraju imati ispravnu mehanizaciju, da izduvne grane budu obezbeđene odgovarajućim hvatačima i razbijačima varnica, kao i da imaju neophodnu opremu za gašenje. Nakon žetve useve i slamu neophodno je skladištiti, u skladu sa zakonom, odnosno ne smeju biti smešteni na manje od šest metara od građevinskog objekta.

Spaljivanje strništa i biljnih ostataka zabranjeno je, ne samo tokom žetve, nego čitave godine. Odeljenje za vanredne situacije će konstantno kontrolisati učesnike žetve, a protiv onih koji se ne budu pridržavali mera zaštite od požara podnosiće se prijave. Prošle godine, u vreme žetve, vatrogasci su imali tridesetak intervencija na otvorenom.

Dežurstva vatrgasaca trajaće dok traje žetva, a i poljočuvari će pojačati kontrolu u ovom periodu.

A. Đuran

Izvor: Dnevnik

Podelite sa drugima!

Ostavi odgovor