Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

VATROGASCI-SPASIOCI SVAKE GODINE IZVUKU NA DESETINE LJUDI: Najveći problem loša navigacija i nepristupačni tereni

02 јан Vesti i Događaji | SVS

Ovi heroji spremni su i za narednu godinu i nadaju se da će ipak imati što manje posla

Ekipe vatrogasaca – spasilaca svake godine iz šumskih besputa izvuku  na desetine ljudi i na taj način spasu im živote. Oni su za svoj poziv birali da pomažu drugima u nevolji i neretko se i sami nalaze u opasnosti. Od primljenog poziva samo jedan minut im je potreban da krenu na lice mesta. Tako je bilo i pre nekoliko dana kada su vatrogasci-spasioci iz Čajetine i Užica izbavili šestoro ruskih državljana, zaglavljenih u dubokom snegu na području planine Zlatibor ka manstiru Uvac.

   Foto: RINA

– Svi koji bar malo poznaju Zlatibor znaju kakav je to teren. Jako nepristupačan i težak, samo četinarska šuma i neprohodni putevi. Automobil im se zaglavio i prvo su pokušavali nekoliko sati sami da se izvuku, a onda su preko Ruske ambasade pozvali u pomoć vatrogasce. Prvo su krenule kolege iz Čajetine, a zatim i mi iz Užica. Cela akcija spasavanja trajala je oko sat i 45 minuta. Ponosan sam na ceo  tim, koji je uvek ažuran i spreman da obavi čak i najteže akcije spasavanja. Svi oni odlično poznaju ovaj zahtevan teren i to ih čini spremnim u svakom trenutku da pomognu ugroženima – izjavio je Ivan Bacetić komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljona u Užicu.

Prema prvoj dojavi koju su dobili vatrogasci iz Čajetine u automobilu su se nalazile četiri starije osobe, ali kad su stigli na lice mesta dočekalo ih je iznenađenje.

– Tu je bilo i dvoje dece, jedna beba i mališan od deset godina. Prvo smo žene i njih evakuisali na sigurno, a sa nama je krenula i mašina lokalnog komunalnog preduzeća koja je očistila put, pa smo posle odšlepali i vozilo sa putnicima takođe na sigurno. Kad smo stigli na lice mesta oni su bili poprilično uplašeni, a kako nisu znali ni reč srpskog komunikacija se odvijala otežano. Ipak, uspeli smo da ih malo smirimo, polili smo kafu, fotografisali se svi za uspomenu i dugo sećanje na ovaj nemili događaj koji je na kraju ipak imao srećan epilog – rekao je Borko Dragutinović, komandir Vtarogasno-spasilačke jedinice iz Čajetine.

   Ažurni i obučeni za sve situacije, Foto: RINA

Nakon uspešno izvedene akcije spasavanja ruski državljani nastavili su svoj put ka Crnoj Gori i Žabljaku, a do nepristupačne litice gde su se i zaglavili navela ih je navigacija. Vatrogasac – spasilac iz Čajetine, Milan Stamatović, navodi da to nije jedinstven slučaj i da se takve situacije vrlo često dešavaju.

– Navigacija pokazuje najkraći, ali ne i najbezbedniji put, tako da se dešavju problemi. Imali smo situaciju kada se žena koja je bila u kolima sa majkom i bebom prateći navigaciju izgubila. Ona je otšla po pomoć, ali po povratku nije mogla da nađe put nazad, pa su strepnja i napetost potrajali nekoliko sati dok ih nismo pronašli. Zato apelujemo na sve koji polaze na put da ne prate toliko navigaciju kad su u pitanju sporedni putevi, već da se oslone na saobraćajnu signalizaciju i da ukoliko im je nešto nepoznato pokušaju da pitaju lokalno stanovništvo – izjavio je Milan.

Ovi heroji spremni su i za narednu godinu i nadaju se da će ipak imati što manje posla, a poručuju da su tu ukoliko dođe do bilo kakavih problema i da građani uz ovako hrabre ljude mogu uvek da se osećaju bezbedno.

Podelite sa drugima!

Ostavi odgovor