Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Uskakali su u vatru, u vodu, rizikovali živote da bi spasli druge: Oni su heroji 2020. godine!

31 дец Vesti i Događaji | SVS

Donosimo vam priče heroja koje su obeležile godinu za nama

Da su spremni da nesebično stave tuđi život ispred svog pokazali su mnogi pripadnici MUP-a ove godine. Bilo da su se nalazili van dužnosti, bilo da je pred njima vatrena stihija ili krajnje nepristupačni tereni, oni su dali sve od sebe kako bi došli do unesrećenih ljudi i pomogli im.

Donosimo vam priče heroja koje su obeležoile 2020. godinu.

Miloš Nikolić, šef saobraćajne policije Policijske stanice Obrenovac

Miloš Nikolić, Privatna arhiva

U mestu Piroman 17. juna ove godine dogodila se saobraćajna nesreća kada se automobil u kojoj je bila četvoročlana porodica prevrnuo. U njemu je bilo i dvoje male dece. Nikolić, koji je tada bio van dužnosti, među prvima im je pritekao u pomoć.

Nikolić za 24sedam kaže da se tog dana oko 17 sati vraćao iz sela, da je u automobilu bio sa porodicom i da je bio na godišnjem odmoru.

– Naišao sam na zaustavljenu kolonu i 30-40 metara dalje video kombi prevrnut na krov nasred kolovoza. Čovek od oko 60 godina mahao je rukama i zaustavljao ljude. Govorio je: “Vozio sam kombi, nemojte da umru…”. Pokazao sam legitimaciju i rekao mu da sam policijski službenik. Shvatio sam da čim on zapomaže, znači da ima povređenih. Prvo sam ugledao dete starosti 5 do 7 godina. Ležalo je leđima na kolovozu, a noge su mu bile priklještene ispod kombija. Bilo je bez svesti. Dva metra od kombija bio je muškarac od oko 40 godina, okrenut glavom ka kolovozu – priseća se Nikolić.

Pitao je okupljene građane da li među njima ima zdravstvenih radnika kako bi pomogli povređenima. Javio se jedan momak koji je rekao da je na završnoj godini Medicinskog fakulteta i rekao da može da pomogne.

Nikolić je dobio priznanje za policajca godine Privatna arhiva

– Zamolio sam okupljene građane da podignemo kombi i tada sam dete uhvatio ispod pazuha i izvukao ga. Proverio sam mu puls, koji je bio slab i nakon toga mu pružio pomoć. I sada kada pričam o ovome, slike su mi pred očima… Izbacio je tečnost iz usta i otvorio oči. Pitao sam da li ima bolove, rekao je da oseća bolove u glavi, rukama i nogama. Bio je uplašen. Rekao sam mu da miruje i potom sam pružio pomoć čoveku od oko 40 godina, nakon čega je i on prodisao – dodaje Nikolć.

Kada je mislio da je sve gotovo čuo je kako u kanalu pored puta devojčica od oko 12 godina moli za pomoć i odmah potrčao ka njoj.

– Bila je uplakana, žalila se na ogrebotine po rukama, imala je u kosi deliće stakla. Rekla mi je da je dečak njen rođeni brat, a čovek od oko 40 godina njen otac, a da je njen deda upravljao kombijem. Rekla je da ne zna šta se dogodilo, samo su odjednom počeli da se prevrću – kaže Nikolić.

Ovaj hrabri policajac pozvao je Hitnu pomoć koja je porodicula u Urgentni centar. Kaže da je ta prva pomoć bila veoma bitna. Kasnije su ga zvali iz Hitne pomoći kako bi ga obavestili o povređenima.

Milošu Nikoliću je opština Obrenovac krajem decembra dodelila priznanje za policajca godine, za izuzetne rezultate ostvarene u oblasti zaštite i bezbednosti građana u 2020. godini.

 Almir Plojović, vatrogasac-spasilac iz Novog Pazara

Almir Plojović Privatna arhiva

U stanu na četvrtom spratu zgrade u novopazarskom naselju Lug izbio je požar 26. aprila ove godine u kojem je, nažalost, stradala Hajrija Trtovac (75). Ova tragedija iznedrila je heroja Almira Plojovića, vatrogasca koji je prvi uskočio u razbuktalu vatru, u pokušaju da dođe do stana starice. Slika Almira kako sedi na travi, uz opis da nije želeo da se osveži vodom kako ne bi gubio dragoceno vreme, obišla je tada Srbiju.

Plojović za 24sedam kaže da je taj dan počeo kao svaki drugi. Međutim, u 11.40 sati dobili su poziv da gori stan u Mitrovačkoj ulici, na četvrtom spratu.

– Sa prvim vozilom izašlo je nas petorica. Kolega i ja smo bili prva navala. Krenuli smo da razvučemo prugu (crevo), stan je već bio u razbuktaloj fazi požara. Dok smo trčali uz stepenice, stanari su nam rekli da ima jedna ugrožena osoba u stanu. Igrom slučaja desilo se da ja budem prvi koji je pokušao da uđe unutra. Iza mene je bio moj kolega koji me je štitio sve vreme. Dali smo sve od sebe i pokušavali da dođemo do te osobe – priča Plojović.

Almir Plojović Privatna arhiva

Dok su se oni probijali kroz buktinju jedan njihov kolega proveravao je ostale stanove i iz jednog, koji je bio prepun dima, izvukao gospođu od oko 50 godina.

Plojović i njegov kolega su počeli iznutra da gase požar, a jedan vatrogasac ga je gasio spolja, štiteći tako ostale stanove i krov zgrade.

– Učestvovalo nas je ukupno 12 vatrogasaca, uz načelnika koji je stigao na lice mesta odmah posle nas. Sve je trajalo između 20 i 25 minuta. U tom trenutku nismo ni o čemu razmišljali, osim o tome da spasemo tuđe živote i sačuvamo imovinu, jer to je naš posao. Nismo obraćali pažnju da li će nama životi biti ugroženi, da li će nama nešto da bude… – dodaje Plojović.

On navodi da je ovaj požar bio komplikovan zbog ogromne temperature i da je trebalo dosta vremena i snage.

Lazar Popadić, vatrogasac-spasilac iz Kruševca

Prevrtanje traktora na krajnje nepristupačnom terenu u mestu Velika Kruševica kod Kruševca, na nekolko kilometara od glavnog puta, dogodilo se u novembru ove godine. Vozač traktora je bio teško povređen, a vatrogasci-spasioci su do njega došli terenskim vozilom i uspeli da ga izvuku.

Lazar Popadić (treći sleva) i kolege s kojima je učestvovao u intervenciji Privatna arhiva

Lazar Popadić, vatrogasac-spasilac iz Kruševca objašnjava za naš portal da su primili poziv od Hitne pomoći da se u naseljenom mestu Velika Kruševica prevrnuo traktor i da se sve to dešava kod škole, na glavnom putu. Krenuli su sa raspoloživim sredstvima koje su planirali za takvu intervenciju. Međutim, kada su došli do škole nisu zatekli nikoga.

– U jednom trenutku smo naišli na Hitnu pomoć i oni su nam tada rekli da se nesreća dogodila u planini iznad sela. Zbog toga smo sa tri raspoloživa vozila spali na jedno koje je bilo terensko. Išli smo seoskim putevima oko 3,4 kilometara, a onda na oko 200-300 metara od puta uočili ljude – priseća se Popadić.

Lazar Popadić Privatna arhiva

Ovaj spasilac se sa kolegom tada pešice spustio do mesta nesreće, gde su zatekli povređenog u dosta teškom stanju. Čovek je imao teške povrede ruke i ramena usled kojih je kasnije preminuo u Nišu.

– Bili smo u problemu, jer nismo znali kako da ga transportujemo do Hitne pomoći koja je bila 4,5 kilometara udaljena od nas. Na licu mesta je neko bio izbacio stari krevet, pa smo skinuli deo i uz pomoć naših merdevina smestili povređenog u boks na krovu vozila. Bilo je dosta rizično jer je trebalo da ga podignemo na visinu od tri metra, ali smo to uspeli, a potom ga vezali i učvrstili – dodaje Popadić.

– Nama je najbitnije bilo da ga što pre dovezemo do kola Hitne pomoći, da bi dobio adekvatnu negu koja mu je bila potrebna – kaže Popadić dodajući da bi izgubili dosta vremena da su čekali druga vozila.

– Imali smo i težih slučajeva, ali to je u opisu našeg posla. Nikad ne znamo s čime ćemo da se susretnemo i šta može da nas na licu mesta sačeka – dodaje naš sagovornik.

Vojkan Pušica, vatrogasac-spasilac iz Prijepolja

Vojkan Pušica Privatna arhiva

U mestu Petrovac 20. novembra ove godine automobil “mercedes” sleteo je sa magistralnog puta do obale reke Lim. U saobraćajnoj nesreći poginuo je Enes Podbićanin (36) iz Brodareva, a povređene su još tri osobe koje su bile s njim u kolima.

Vojkan Pušica, vatrogasac-spasilac iz Prijepolja koji je učestvovao u spasavanju povređenih, kaže za naš portal da se sve odigralo oko 22 sata uveče.

– Radio sam noćnu smenu. Dobili smo dojavu od policije da je auto sleteo sa magistralnog puta. Tada sam sa četvoricom kolega, kao prva navala, krenuo na lice mesta. Automobil se zaustavio na samoj obali Lima, na strmoj litici. Spustili smo sa užadima i zatekli jednu osobu sa povredama na glavi, koja nije davala znake života. Tu su bile još dve devojke i jedan momak. Kada smo ih izvadili iz kola i smestili na bezbedno žalili su se na hladnoću i povrede. U tom momentu stiglo je vozilo Hitne pomoći, pa smo i njih pomoću užadi spustili na lice mesta. Oni su tu konstatovli smrt osobe koja je bila van auta i povrede kod ostalih – priča Pušica.

Pošto se radilo o litici, bilo je gotovo nemoguće da se spasavanje izvede ka putu, pa su angažovali tim koji je došao motornim čamcem.

– Čamcem smo transportovali jedno po jedno i povređene i lekare iz Hitne pomoći, do plaže na Petrovcu, gde je automobil mogao da priđe – priseća se Pušica.

On navodi da nije mnogo razmišljao u tom trenutku i da je njemu i njegovim kolegama jedini cilj bio da izvuku povređene na bezbedno.

Ovaj spasilac objašnjava da je ova deonica magistralnog puta veoma kritična, da ima dosta litica i da se susreću sa ovakvim intervencijama, ali, srećom, ne često.

– Imali smo intervenciju u kanjonu Mileševke, nakon što je jedna osoba pala i poginula. Sama intervencija bila je otežana zbog vremenskih uslova: Bila je kiša i mrak kao i sad, a to su veoma teški uslovi – objašnjava Pušica.

Podelite sa drugima!

Ostavi odgovor