Vatrogasci kod Prokuplja spasili kravu iz poljskog bunara

13 окт Vesti i Događaji | SVS

utorak, 13.10.2020. u 12:18 » Ljubiša Mitić » Politika

Prokuplje ‒ Prokupački vatrogasci uz pomoć meštana sela Kaludra uspeli su tokom vikenda da izvuku kravu koja je upala u nezaštićen bunar u ataru tog sela. Izvlačenje krave iz bunara punog vode, dubokog više od četiri metra i prečnika oko metar, trajalo je skoro tri sata, a životinja je izvučena nepovređena.

Očevici ovog nesvakidašnjeg događaja kažu da je krava koja je puštena u polje na pašu iznenada propala, ali da je sreća u nesreći što je u nezaštićen bunar bez poklopca upala zadnjim nogama.

(Foto Lj. Mitić)

U momentu dolaska vatrogasaca uznemirenoj životinji je samo glava virila iznad vode koja je bila duboka oko metar i po.

‒ Krava je puštena na ispašu u polje nedaleko od sela. U jednom trenutku sam čuo tup udarac i riku bespomoćne životinje. Odmah sam pozvao vatrogasce koje moram da pohvalim jer su stigli vrlo brzo. Njihova snalažljivost i veština su oduševili sve meštane ‒ priča meštanin Kaludre.

Jedan od vatrogasaca spustio se u bunar i polako uspeo da priveže trakom prednje noge uplašene životinje.

‒ Nije bilo nimalo lako jer je krava bila uznemirena, ali je na kraju uspeo. Kada je to urađeno, uz pomoć dizalice i takozvanog tronožca polako su počeli da izvlače bespomoćnu životinju ‒ prepričava meštanin.

Iako uplašena, krava je samo nekoliko minuta posle izvlačenja stala na noge i, sem nekoliko ogrebotina po leđima, većih povreda nije bilo.

Meštani ističu da su vatrogasci pokazali izuzetno požrtvovanje i umeće kako bi izvukli bespomoćnu životinju.

Inače, ovo nije prvi slučaj u kome prokupački vatrogasci osim svog primarnog posla spašavaju bespomoćne životinje, najčešće pse i mačke, a tokom 2013. godine uz pomoć nekoliko meštana prokupačkog sela Babin Potok imali su sličnu intervenciju i tada su spasili ponija koji je tokom ispaše upao u takođe nepokriveni poljski bunar.