Miloš Jevtić – “Samo vatrogasci odgovorili na poziv za pomoć”

25 јун Vesti i Događaji | SVS
25.06.2020. » Valjevo Plus

Među onima koji su pretrpeli veliku štetu nakon padavina koje su počele 22.juna oko podneva je porodica Miloša Jevtića iz Valjeva koji je pre tri godine kupio kuću pored reke Gradac.

Da bismo prišli i ušli u kuću morali smo da obujemo čizme, jer uprkos Suncu koje se konačno pojavilo na nebu posle nekoliko turobnih i kišovitih dana i povlačenja reke u prošireno korito, dvorište se još nije isušilo, a u kući su vidljivi tragovi nevolje u kojoj se ta porodica našla. O tome kroz šta su prošli te noći, Miloš Jevtić koji tu živi sa suprugom i dvogodišnjom ćerkicom koja je srećom, pre poplave otišla kod babe i dede, kaže:

Kad je kiša počela da pada u podne, Gradac je već posle nekih sat i po, bio pred izlivanjem. Mi smo popodne počeli da sklanjamo ono što smo mogli. Zvali smo da nam donesu džakove, niko se nije javljao. Mi smo se samoorganizovali, stavili smo džakove na vrata kuće. Dežurali smo nas petorica. Međutim, negde između 2.00 i 3.00 posle ponoći, Gradac je počeo da ulazi u dvorište i da puni kuću vodom. U samoj kući narasla je na 70-80cm, dok je sa spoljne strane bilo preko metar visine. Jedini koji su nam se javili tokom noći su bili vatrogasci i hvala im puno. Došli su po nas oko 3.30. Spakovali smo osnovne stvari, koje možemo da ponesemo i polako kroz vodu, koja bila do struka, došli do Aničića mosta, gde nas je sačekala vatrogasna patrola koja nas je odvezla do kuća gde smo mogli da se osušimo i prespavamo. Najveći problem je deponijska brana, jer je napravljena u ravni sa asfaltom, pa ne može da primi toliku količinu vode. Zato se ta voda vratila, i prelila se u dvorište i kuću, smatra Miloš Jevtić.

Miloš Jevtić ističe i da još uvek niko nije dolazio od gradskog rukovodstva da zabeleži štetu koju je ptrpeo, a on sam je predao zahtev Štabu za vanredne situacije u Gradskoj upravi. Očekuje da će uskoro doći neko da registruje ptrpljenu štetu koja je zaista velika:

Vidite da su zidovi natopljeni, da je sve mokro. Svi električni uređaji su neupotrebljivi: dva zamrzivača, dva frižidera, televizor, kao i sav nameštaj koji nismo mogli nigde da sklonimo. Moraće puno da se uloži u obnovu kuće I nadam se da će nam neko pomoći, kaže Jevtić.

Većina kuća okolo ipak nije poplavljena kao njegova, ali je mnogima voda ušla u dvorište.

Bili su uznemireni I ostali građani koji žive pored reke Gradac, a neki i dalje obilaze najkritičnije lokacije, kako bi po lepom danu sagledali sve ono što je oštećeno u nadolaženju brze planinske reke. Grozda Janković je rekla da je bilo strašno slušati tokom noći huku Gradca koji nadolazi. Smatra da obale reke treba pažljivo sanirati I videti nedostatke, ali I da se mora orezivati šiblje, i uklanjati stabla koja mogu da se odrone i zakrče protok vode kada nadođe, kao što je to bilo na Berkovoj brani.