Požar na Kopaoniku i više lokacija u Brusu

15 мај Vesti i Događaji | SVS

Foto: Privatna arhiva

Na Kopaoniku je trenutno veliki požar, koji je počeo u popodnevnim časovima. Nezvanično, uzrok požara je pad strujnog voda sa dalekovoda, koji je srušio olujni vetar. Požar bukti ispod kompleksa Milmari, kod nove crkve u vikend naselju. Izuzetno jak vetar, koji je u petak prepodne dostizao brzinu i do 110 km/h, verovatno je doprineo širenju požara.

Vatrogasci su na licu mesta i trenutno gase požar uz pomoć spasilaca Gorske službe spasavanja, ali i vlasnika smeštajnih objekata. Za sada nema informacija koliku površinu je požar zahvatio.

RTS prenosi da je vatra zahvatila šumu i nisko rastinje. Vatrogasne ekipe su trenutno na dve lokacije, gde vatra nije ugašena – kod deponije, na dva kilometra od Brusa ka Aleksandrovcu i na području sela Osredci.

Prema rečima nadležnih koji su na terenu, požar je u Osredcima tokom prepodneva zahvatio šumu i nisko rastinje na obroncima Kopaonika, od zaseoka Milinčići ka Krivoj Reci, sa jedne strane puta, navodi RTS.

Foto: Privatna arhiva

Zahvaćeno je 500 hektara pod rastinjem i, prema najnovijim podacima, požar je pod kontrolom.

Teren je nepristupačan. Reč je o planinskim pašnjacima, nenaseljenim, tako da stanovnici ovog kraja nisu ugroženi, kao ni u okolini Brusa. U pomoć vatrogascima iz Brusa, kojih je malo jer je većina zbog epidemije u karantinu, došle su ekipe iz Aleksandrovca i Kruševca.

Na terenu su i pripadnici policije, Šumske uprave Brus, a akciji gašenja požara priključili su se i meštani okolnih sela.