Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Gori borova šuma par kilometara od Studenice, požar i na Kopaoniku

15 мај Vesti i Događaji | SVS

Autor: Nenad Božović » | N1

   Foto: Privatna arhiva

Požar koji je oko podneva izbio u selu Dolac, na oko pet kilometara od manastira Studenica, prema prvim procenama zahvatio je pedesetak hektara borove šume i niskog rastinja. Požar je izbio i na Kopaoniku.

Vatra za sada nije ugrozila srednjovekovni manastir Studenicu, udaljen oko pet kilometara, ali se potpomognuta snažnim vetrom brzo širi prema par kuća u jedom zaseoku Dolca, zbog čega je preventivno evakuisano šest domaćinstava.

     Izvor: N1

Kako bi požar što pre stavili pod kontrolu, na ovoj lokaciji angažovan je značajan broj pripadnika vatrogasno-spasilačke jedinice, kojima osim vetra, u gašenju veliki problem predstavlja nepristupačni teren na kojem je i intervencija naprtnjačama moguća samo uz ogromne napore.

Kako nezvanično saznajemo, vatrogasci intervenišu i iznad rudarske varošice Ušće u Ibarskoj klisuri, gde je požar zahvatio oko 10 hektara šume i niskog rastinja, kao i na još nekoliko lokacija na teritoriji Kraljeva.

U gašenju učestvuju svi pripadnici vatrogasno-spasilačke jedinice sa svim raspoloživim vozilima.

Na Kopaoniku je takođe veliki požar, koji je počeo u popodnevnim časovima. Nezvanično, uzrok požara je pad strujnog voda sa dalekovoda, koji je srušio olujni vetar. Požar bukti ispod kompleksa Milmari, kod nove crkve u vikend naselju. Izuzetno jak vetar, koji je u petak prepodne dostizao brzinu i do 110 km/h, verovatno je doprineo širenju požara.

Vatrogasci su na licu mesta i trenutno gase požar uz pomoć spasilaca Gorske službe spasavanja, ali i vlasnika smeštajnih objekata. Za sada nema informacija koliku površinu je požar zahvatio.

Podelite sa drugima!

Ostavi odgovor