Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Borko je prvi Novovarošanin koji je pobedio opasnu koronu

19 апр Vesti i Događaji | SVS

19.04.2020. » 08:30 » PP Media

Nova Varoš – Borko Novković, tridesetpetogodišnji vatrogasac iz Nove Varoši, nakon nekoliko nedelja borbe izlečen je od korona virusa i vratio se kući. Njagova bitka počela je pre tačno mesec dana, 18. marta, kada je osetio prve simptome.

„Imao sam temperaturu preko 38 koja nikako nije prolazila na antipiretike. Odmah sam se obratio nadležnim lekarima u nekoliko navrata, ali su me oni nekoliko puta vraćali kući u samoizolaciju. Međutim, moje stanje se nije poboljšavalo punih pet dana, zbog čega sam upućen u OB Užice. Nakon pregleda infektologa, urađenog RTG pluća i laboratorije, koji su bili uredni, vraćen sam kući uz konstataciju da je moguće da je u pitanju sezonski grip. Кako sam se osećao sve lošije u smislu gubitka čula ukusa, mirisa, gubitka apetita, bolova u mišićima, opet sam se, kroz dva dana, javio u nadležnu COVID ambulantu, gde je na kontrolnom RTG pluća viđena obostrana upala pluća, zbog čega sam odmah prebačen na Infektivno odeljenje OB Užice. To je bio najteži period dok sam imao virus. Bio sam malaksao, primao sam intenzivnu antibiotsku terapiju, koju su korigovali nekoliko puta pošto sam i dalje imao temperaturu, bio sam na kiseoniku. Trećeg dana sam bio bolje i bez temperature. Tu sam lečen pet dana, a nakon potvrde da sam COVID pozitivan, odmah su me prebacili u Zemunsku bolnicu, gde sam proveo još pet dana, uz nastavak započete terapije iz užičke bolnice“, rekao je Borko za RINU.

Borko Novaković, vatrogasac koji je pobedio koronu

Ovaj vatrogasac, sa svojih trideset pet godina, nije spadao u rizičnu grupu i život mu nije visio o koncu, ali ipak borba sa koronom, kako kaže, nije nimalo laka, ni naivna. Nakon što se njegova klinička slika poboljšala, prebačen je na Sajam.

„Sajam je mesto na koje dolaze pacijenti koji su najteže dane u toku virusa ostavili iza sebe. Sve neophodne terapije sam primio u užičkoj i zemunskoj bolnici, a kada sam došao na Sajam nisam imao nikakve zdravstvene probleme. Tu sam proveo petnaest dana, ali taj period nije bio obeležen farmakoterapijom, već divnim ljudima, pozitivnom energijom i međusobnom podrškom. Imao sam „sreću“ da budem deo jedne sjajne ekipe, upoznao sam ljude za koje sam siguran da će mi biti prijatelji i u budućim lepim trenucima u životu”, kaže ovaj Novovarošanin i dodaje:

„Osećam se bolje nego ikada, samo mi je previše izolacije. Jedva čekam da se moj život vrati u normalu“, rekao je kroz osmeh Borko.

Trenutno je u opštini podno Zlatara zaraženo sedam osoba i može se reći da je epidemiološka situacija pod kontrolom, jer je na samom početku bilo pet zaraženih lica, a svaki od tih pacijenata imao je različit izvor zaraze.

Rina i PP Media

Podelite sa drugima!

Ostavi odgovor