Zlatibor – Požar u Semegnjevu, gašenje u toku

10 апр Vesti i Događaji | SVS

»

Veliki požar izbio je u zlatiborskom selu Semegnjevo gde, prema procenama gori više od 100 ha šume. Vatrogasna služba u Čajetini se tokom dana borila i sa požarom u Šainovacima koji je zahvatio oko 20 kao i dva manja u Tripkovi i Rožanstvu. U ovim požarima nema povređenih.

U ataru sela Semegnjevo požar je najpre izbio u četvrtak, kada je ugašen, ali se vatra ponovo pojavila i u petak, i požar se razvio na nekoliko lokacija. Procenjuje se da je požarom zahvaćeno najmanje 100ha uglavnom šume, a najteža situacija je na mestu Duboka dolina. Na gašenju su angažovano tri vatrogasna vozila, desetak vatrogasaca uz pomoć meštana i članova Lovačkog udruženja Zlatibor. Kako saznajemo, požar je lokalizovan, a nepristupačan teren otežava gašenje.

Prethodno su tokom dana vatrogasci iz Čajetine ugasili požar u Šainovcima koji je zahvatio površinu od 20ha. U selima Tripkova i Rožanstvo ugašena su dva manja požara.

Iz Vatrogasne službe u Čajetini ističu da je po Zakonu o zaštiti od požara, zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka, za šta su predviđene novčane kazne.