Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

BG: Vatrogasci spasli više od 400 ljudi

08 јан Vesti i Događaji | SVS

Autor: Branka Vasiljević » sreda, 08.01.2020. u 21:30 » Politika

Ove godine oni su učestvovali u gašenju više od 3.900 požara, dejstvovali posle četiri eksplozije, u više od 400 tehničkih intervencija, pomagali u 110 saobraćajnih nezgoda

    Najbitnije je stići na vreme (Foto N. Negovanović)

Beograđani već godinama poštuju vatrogasce i veruju im. U toku 2019. godine imali su oko 5.700 intervencija i iz zapaljenih kuća i stanova, smrvljenih automobila, dubokih bunara spasli su više od 400 ljudi. Vatrogasci-spasioci učestvovali su u vrlo zahtevnim intervencijama gde su o životima ugroženih odlučivali minuti. Jedna od intervencija koja će ostati zabeležena, a koja je uznemirila sugrađane, bila je ona kada su devojka i mladić automobilom sleteli sa Pančevačkog mosta i to sa visine od 15 metara. Iz potpuno smrskanog i zgužvanog vozila vatrogasci su izvukli žive, ali teško povređene dvadesetpetogodišnjeg mladića i šest godina mlađu devojku koja je u trenutku nesreće upravljala automobilom.

Poziv da je vozilo sleteo sa „Pančevca” vatrogasci su dobili oko pet časova.

– Kada smo stigli ispod mosta, ugledali smo vozilo prevrnuto na krov. Sva stakla na njemu bila su polupana, ivice vrata iskrivljene, a krov se gotovo slepio sa podom vozila. Mladiću je ruka u neprirodnom položaju visila iznad automobila, a telo je bilo zarobljeno u vozilu. Morali smo brzo, ali pažljivo, da radimo da ga dodatno ne bismo povredili. Devojka je bila svesna, ali u šoku, i nije progovarala, dok je dečko ječao od bolova i delimično gubio svest. Sa nama je bila i ekipa Hitne pomoći pa su lekari odmah uradili sve da mu koliko-toliko olakšaju stanje – seća se ove intervencije iz septembra Dušan Baroj, vatrogasac-spasilac.

Zbog položaja automobila, a pre početka spasavanja mladih, vatrogasci su morali da učvrste vozilo da se ne bi pomeralo.

– U slučaju saobraćajnih nesreća otežavajuća okolnost je kada se automobil prevrne na krov. Tada mi još opreznije moramo da radimo. Mogućnost da našim specijalnim alatima za tehničke intervencije isečemo krov i oslobodimo povređene ne postoji, ne sme ni da se seče pod jer u vozilu ima goriva, a vrata moramo da uklanjamo deo po deo da dodatno ne bismo narušili statiku. Zbog toga smo prvo krenuli da oslobodimo prostor oko mladića jer se videlo da je on teže povređen, imao je veći broj preloma, obilno je krvario iz grudi, ruku i nosa, a pritiskali su ga naslon od sedišta, krov i zgužvana vrata. Njegove noge bile su na vozačevom mestu, trup priklešten sedištem, ruka izvan vozila okrenuta nagore. Sve prepreke uklonili smo pažljivo, a onda pomogli lekarima da postave takozvanu spinalnu dasku da on ne bi bio dodatno povređen prilikom izvlačenja – objašnjava Baroj.

Zbog težine povreda mladić je u prvi mah bio smešten na odeljenje šoka A.

Devojku su, iako je vozila, vatrogasci našli na zadnjem sedištu. Tu je dospela od siline udara vozila u čeličnu ogradu mosta i o zemlju. Noge su joj bile zapletene u pojas pa se pretpostavlja da je bila vezana, dok mladić nije bio vezan. Njemu se nije ni otvorio zaštitni jastuk što je najverovatnije dodatno uticalo na stepen povreda.

Intervencije na ovom mostu, nažalost, vrlo su česte. U poslednjih nekoliko godina ovo je treće sletanje vozila s mosta.

Prema rečima Bojana Jagodića, šefa smene, ova intervencija na „Pančevcu” bila je jedna od komplikovanijih u saobraćaju koju su imali ove godine.

– Najveći uspeh nam je kada kada iz saobraćajne nesreće na vreme izvučemo povređene ili sprečimo da se požar proširi, kada vatru sasečemo u korenu. A najteže nam je ipak kada radimo sa povređenima, kada ih gledamo u oči i borimo se za njihov život. U tom trenutku moramo da budemo profesionalci i da ne dozvolimo emocijama da nam skrenu misli, već da dajući svoj maksimum profesionalno uradimo sve – kaže Jagodić.

Kako napominje Baroj, posebno su emotivne intervencije u kojima ima dece.

Ove godine su, kako kaže Miloš Majstorović, komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd, vatrogasci-spasioci učestvovali u gašenju više od 3.900 požara, dejstvovali posle četiri eksplozije, u više od 400 tehničkih intervencija, poput otvaranja liftova, stanova, vađenja iz bunara, pomagali u 110 saobraćajnih nezgoda…

– Leto su obeležile poplave koje su pogodile Borču, Ovču, Kotež… levu obalu Palilule. Na tom području imali smo 108 intervencija, a na pojedinim mestima crpljenje vode trajalo je i po sedam dana. Kada je reč o požarima, ove godine imali smo više požara na otvorenom prostoru nego na građevinskim objektima. Ali, ako se u obzir uzme prošla godina, broj požara na otvorenom ipak je bio manji – napominje Majstorović. Posebna pažnja ove godine, kako ističe, posvećena je najmlađima pa su vatrogasci održali oko 2.000 predavanja deci o ponašanju u slučaju elementarnih nepogoda u oko 200 osnovnih škola.

Obnova voznog parka i opreme

Za vatrogasce je najznačajnije što su im ove godine obnovljeni oprema i vozni park, a dobili su i nove kolege.

–  Naša brigada je ove godine, zahvaljujući vladi, dobila devet novih vatrogasnih i veći broj terenskih vozila, plus opremu za ljude. Vatrogascima je oprema neophodna da bi im na terenu bilo lakše, da što bolje rade. Svi imamo iskustvo, znamo svoj posao, ali je dobra oprema ono što nam omogućava da ga uradimo na najbolji način. Raduju me najave da će se sa ovim trendom u narednom periodu nastaviti – kaže Majstorović i ističe da je za poslednjih godinu dana primljeno 79 novih vatrogasaca.

Podelite sa drugima!

Ostavi odgovor