Učestali požari usled ljudske nepažnje

15.11.2019 u 14:53 | Prvi portal/GZS

Bajina Bašta – Na teritoriji Opštine Bajina Bašta proteklih dana izbila su dva požara. Prema saznanjima u Blagojevom gaju vatra je zahvatila površinu oko osam hektara. Vetar koji je duvao otežavao je gašenje i onemogućavao pristup vatrogascima. U gašenju požara učestvovalo je sedam vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila. Kako se pretpostavlja uzrok požara je ljudski faktor.

Ilustracija, foto: Glas zapadne Srbije

Takođe, požar je izbio i u Mesnoj zajednici Rača gde je jak vetar uzrokovao spajanje strujnih žica što je dovelo do požara. Brzom intervencijom vatrogasnih ekipa požar je ugašen.

JP „Srbijašume” uputulo je apel građanima da savesno i odgovorno postupaju i da ne lože vatru blizu šume i u šumi, da ne pale korov, biljni i drugi materijal na poljoprivrednim parcelama, voćnjacima i površinama blizu šume, da ne bacaju opuške i lako zapaljive materijale na mestima gde se može izazvati požar i da ne ostavljaju za sobom neugašenu vatru nakon izleta u prirodi.

Istovremeno se podsećaju građani da je spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru, spaljivanje biljnih ostataka, kao i loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti 200 m od ruba šume (izuzev na određenim i za to vidno obeleženim mestima), zabranjeno i kažnjivo.