Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Leskovački vatrogasci ugasili 927 požara, dejstvovali i na planinama van Jablaničkog okruga

07 нов Vesti i Događaji | SVS

Autor: M. Ivanović: » 07.11.2019.

Vatrogasci-spasioci Vatrogasno-spasilačke jedinice iz Leskovca od početka ove godine imali su 1.031 intervenciju, od čega je najveći broj intervencija bio na gašenju požara, čak 927 požara. U isto vreme, vatrogasci su spasili živote 5 osoba od kojih je jedna bila lakše povređena, potvrđeno je danas juGmedii, u danu kada se obeležava Dan zaštite od požara.

U cilju bržeg i efikacijeg odgovora na vanredne događaje, naročito požare na otvorenom prostoru, pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice iz Leskovca sadejstvovali su na gašenju požara i u Ćupriji, na Suvoj planini, na Staroj planini, u Vranju i na Čemerniku.

Inače, pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica Sektora za vanredne situacije obeležavaju Dan zaštite od požara, 7. novembar, nizom aktivnosti, kroz edukativne skupove i pokazne vežbe širom Republike Srbije kako bi upoznali decu i odrasle sa načinom postupanja u slučaju opasnosti.

Ovaj dan se u Republici Srbiji tradicionalno obeležava već 185 godina u cilju informisanja javnosti o važnosti profesionalne službe zaštite od požara i vatrogasno – spasilačke jedinice koje kao osnovni zajednički cilj imaju zaštitu života ljudi i imovine u Republici Srbiji.

Samo tokom ove godine, pripadnici Sektora bili su angažovani na više od 31.000 intervencija, među kojima je bilo oko 28.000 požara, tokom kojih je spaseno 1.233 građana i evakuisano 208 osoba.

“Pored redovnih aktivnosti, pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica posebnu pažnju posvećuju edukaciji najmlađih i realizuju niz aktivnosti, kao što su „Vatrogasac u školi“, „Policajac u zajednici“ i „Osnovi bezbednosti dece“. Podučavanje dece o rizicima od požara, drugih elementarnih nepogoda i katastrofa je od velikog značaja za njihovo razvijanje svesti i bolje razumevanje okoline u kojoj žive.

Pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica svakodnevno pokazuju nesebičnost, požrtvovanost i solidarnost, a njihova profesionalnost se ogleda u stručnom i kvalitetnom odnosu prema radu”, navodi se u saoptenju MUP Srbije.

Dan zaštite od požara ustanovljen je 7. novembra 1834. godine kada je ministar unutrašnjih poslova Đorđe Protić, ispunjavajući nalog kneza Miloša Obrenovića, sačinio i potpisao „Uredbu o gašenju požara“, koja predstavlja osnovu za razvoj pravne regulative u oblasti zaštite od požara i formiranja vatrogasno-spasilačkih jedinica.

Podelite sa drugima!

Ostavi odgovor