Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Rizična i plemenita profesija

07 нов Vesti i Događaji | SVS

Danas se obeležava Dan vatrogasaca Srbije. Često rade u ekstremnim ili vanrednim situacijama, u različitim vremenskim uslovima. Ova profesija je plemenita i dinamična, često i rizična.

Požari, saobraćajne nesreće, delovanje u elementarnim nepogodama, na nepristupačnim terenima. Vatrogasci rade adrenalinski posao koji zahteva adekvatno reagovanje, izdržljivost, hrabrost, iskustvo. Najčešće ih za to opredeljuje želja da pomognu ljudima.

“Kad vidite sa kojim ljudima radite, koji su tipovi ličnosti ti ljudi, kojim se poslom bave, humanim poslom. Kad vi posle intervencije i kad se čoveku nanese šteta i kad vidite njegov osmeh, od toga nema draže. To je human posao, a mi smo surovi profesionalci, među nama nema heroja, mi se uvek trudimo da profesionalno odgovorimo na sve zadatke, pogotovo u spasavanju ljudskih života, smanjenju materijalne štete”, kaže Dejan Stanojević, komandant Vatrogasno-spasilačke brigade u Vranju.

Dejan Stanojević je u službi 18 godina, na čelu Vatrogasno-spasilačke brigade u Vranju skoro dve. Jedno od iskustava koje pamti je 2012. godina i akcije evakuacije iz zavejanih područja.

“Naše smene funkcionišu 24 sata, imamo dežurstva, pripravni smo 365 dana u godini, da izuzmemo odmore i bolovanja. Čovek se srodi s tim, i šta mogu da kažem, ja se ne odvajam od telefona”, objašnjava Dejan Stanojević

U Pčinjskom okrugu je 95 vatrogasaca, na teren izlaze sa 44 vozila. U Vranju je počelo formiranje i Specijalnog tima za spasavanje na vodi.

Podelite sa drugima!

Ostavi odgovor