Novosadskim vatrogascima savremeno vozilo

07. novembar 2019. | 13:46 | Izvor: RTV

NOVI SAD – Povodom 7. novembra, Dana vatrogasaca Srbije, na centralnom trgu u Novom Sadu održan je taktičko-tehnički zbor i prikazane su vežbe gradske vatrogasno-spasilačke jedinice.

Događaju su prisustvovali gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije Boban Stevanović, a gradonačelnik je predao klјučeve navalnog vatrogasnog vozila koje Grad Novi Sad ustupa Upravi za vanredne situacije za potrebe opremanja vatrogasno-spasilačke jedinice u Novom Sadu.

RTV (Jaroslav Pap)

Reč je o vozilu, vrednom oko 33 miliona dinara, izrađenom prema posebnim zahtevima naručioca i bezbednosno-tehničkim zahtevima, a koje je snabdeveno vatrogasnom i drugom opremom. Vatrogasno spasilačko vozilo za gašenje vodom i penom (VSV 3500/200) po konstrukciji i opremlјenosti pripada grupi navalnih vatrogasnih vozila, za gradske uslove.

“Čestitam svim vatrogascima njihov dan, i želim da u ime nas građana iskažem veliku zahvalnost na tome što su budni i u pripravnosti 24 časa, tokom cele godine, a rade težak, opasan i odgovoran posao. Kao Grad hteli smo da pomognemo našu brigadu, i ove godine obezbedili smo moderno navalno vatrogasno vozilo sa najsavremenijom opremom po svetskim standardima. Voleli bismo da se ono što manje koristi, a ako do toga dođe, da pomogne našim vatrogascima da budu što efikasniji u pružanju pomoći onima kojima je potrebna. Takođe je važno za vatrogasnu brigadu njeno kontinuirano popunjavanje, i nadamo se da će Ministarstvo unutrašnjih poslova nastaviti da o tome vodi računa. Bitno je i da rešimo pitanje lokacije budućeg Centra za vanredne situacije u Novom Sadu. Lokalitet u Ulici Jovana Subotića apsolutno nije adekvatan, jer je grad narastao i okolnosti su izmenjene”, naglasio je Vučević i uputio čestitke i dobrovolјnim vatrogasnim društvima pohvalivši njihov vredan angažman u edukaciji stanovništva i prevenciji požara.

RTV (Jaroslav Pap)

Zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije Boban Stevanović zahvalio se gradonačelniku i lokalnoj samoupravi na prepoznatoj potrebi i stvorenim mogućnostima.

“Uvođenje u upotrebu ovako modernog vozila za urbane sredine koje ima opremu za reagovanje u vanrednim situacijama svih vrsta, podiže nivo bezbednosti ovog grada i regije. Ministarstvo nastavlјa kontinuirano da doprinosi stvaranju povolјnih materijalno-tehničkih uslova i unapređenju resursa, većinom kroz realizaciju kapitalnih projekata. Do ovog trenutka je širom Srbije uvedeno 45 vatrogasno-spasilačkih vozila ovog tipa, uz ostalu opremu, u poslednje dve godine zaposleno je 266 vatrogasaca-spasilaca, a do kraja 2019. zaposlićemo još njih 214 koji će, nakon obuke koja je u toku, biti deo sistema”, naglasio je Stevanović.