Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Opasnost od požara na otvorenom

02.07.2019 RTK

Vatrogasno spasilačke jedinice u Kragujevcu za prvih šest meseci intervenisale su 849 puta. Statistički, to znači da od 1887. godine, otkad postoje organizovani vatrogasci u gradu, 2019. se nalazi u prvih deset godina po broju požara.

Prošle godine 60 odsto požara bilo je na otvorenom.

Zbog visokih temperatura koje povećavaju rizik od izbijanja požara, pripadnici Vatrogasno spasilačke brigade apeluju na građane da vode računa prilikom boravka na otvorenom, ili tokom sezonskih radova na imanjima.

Talas tropskih temperatura koji je stigao do Srbije potencijalno nosi i najveći rizik od požara.

Šumski, ili požari na otvorenom nebrojeno puta bili su izazvani posle boravka ljudi na tim mestima i nepažnje.

Da bi se sačuvala imovina i bezbednost ljudi, ali i uslova u kojima se odvija saobraćaj, svakog leta upućuju se isti apeli.

Zakon o zaštiti od požara propisuje da je zabranjeno svako spaljivanje otpada na otvorenom prostoru, što je u najvećem broju slučajeva i najčešći uzrok izbijanja požara.

Obučenost kragujevačkih vatrogasaca je izuzetno visoka i mogu da odgovore svim nepredviđenim situacijama, sa voznim parkom od blizu 50 specijalizovanih vozila.

Međutim, intervencija za prvih šest meseci ove godine toliko je, da se tekuća 2019. svrstava u jednu od godina sa najvećim brojem požara.

Izveštava novinarka RTK Slađana Obradović Čukarić

Podelite sa drugima!

Ostavi odgovor