Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Vatrogasci uspešno spasavaju i ljude iz bunara

20 јун Vesti i Događaji | SVS

Autor: Branka Vasiljević četvrtak, 20.06.2019. u 17:55 ¦ Politika

Zahvaljujući brzoj i efikasnoj akciji spasen Radojko A. (56) u Velikom Mokrom Lugu

    Zoran Stojčić, komandir čete (Fotografije lična dokumentacija)

Veštini vatrogasaca, porodici i sreći može da zahvali žitelj Velikog Mokrog Luga Radojko A. što je preksinoć ostao živ posle pada u bunar. Njega su sa dubine od 15 metara, posle opsežne akcije, izvukli vatrogasci spasioci.

Među onima koji su ga uz pomoć alpinističke opreme vadili iz dubokog zdenca bili su Zoran Stojčić, komandir čete, i Bojan Stanisavljević, komandir vatrogasnog voda.

Poziv da se svestan čovek nalazi u bunaru i da se nadljudskim naporima održava izvan vode vatrogasci su primili u 19 časova i 52 munuta. Desetak minuta kasnije su stigli u Ulicu stari vinogradi i na mestu zatekli nesvakidašnji prizor. Porodica je pokušavala da uz pomoć kanapa bačenog u bunar izvuče pedesetšestogodišnjeg Radojka.

– Ono što nam je bilo najvažnije jeste da je čovek živ i da je bio svestan. Uspeli smo da porazgovaramo s njim, ali kako je već on skoro dvadesetak minuta bio u nezavidnom položaju, morali smo brzo da reagujemo. Na bunaru se nalazila zakovana ploča i takozvani santrač. Morali smo da ih uklonimo, ali tako da ništa ne upadne u bunar i da ga ne povredi – priča Zoran Stojčić.

U intervenciji je učestvovalo 11 vatrogasaca sa dva vozila. Jedno od njih je takozvano tehničko sa opremom namenjenom za spasavanje ljudi na dubinama, visinama i u saobraćajnim nesrećama.

Bunar je načinjen od naslaganih betonskih prstenova i na njegovoj bočnoj strani nalazila se rupa kroz koju se provlači kofa. Pretpostavlja se da je kroz tu rupu čovek upao.

– Većali smo šta da radimo – da li da spustimo nekog od kolega da izvlači čoveka ili da to radimo samo uz pomoć užadi. Kako je bunar bio izuzetno uzak zbog čega je bilo riskantno da u njegove dubine silazi još neko, kolega Bojan je predložio da ugroženom čoveku spustimo našu alpinističku opremu – priča Stojčić.

    Bojan Stanisavljević, komandir vatrogasnog voda

Ugroženi žitelj Velikog Mokrog Luga je oko dvadesetak minuta bio u vodi, sustizala ga je hipotermija, ruke su ga bolele od držanja za kanap pa su se vatrogasci odlučili za najpraktičnije rešenje.

– Čovek se leđima i nogama odupirao o zid, ali pola njegovog tela bilo je u vodi. Ispod njega, ostalo je još nekoliko metara do dna. Odlučili smo da mu spustimo alpinističku opremu koju koristimo da se osiguramo kada se u toku intervencije penjemo i spuštamo. Prebacili smo mu je preko glave, a on je morao samo da zakopča dve alke. Pre toga smo ga dodatno osigurali užadima. U izvlačenju su učestvovala četvorica ljudi, a mi smo srećom uspeli da ga izvučemo iz prvog pokušaja. Bio je svestan i nije imao vidljivih povreda. Odmah smo ga predali lekarima Hitne pomoći – kaže Bojan Stanisavljević.

Radojko A. je, kako saznajemo, prevezen u Urgentni centar gde je pregledan, a onda na sopstveni zahtev pušten kući. Pad u bunar najčešće se završava smrtnim ishodom zbog čega je ovakav kraj obradovao sve koji su učestvovali u poduhvatu.

– Spasavanje iz bunara je složena intervencija u svakom slučaju – i kada je osoba u njemu svesna i kada je u nesvesnom stanju. Čak je opasnije kada je svesna jer se ne zna kako može da reaguje i ugrozi sebe. U obe situacije mora da se deluje brzo i da se vodi računa o mnogo faktora. Jedan od njih je i materijal od koga je bunar zidan. Ako je građen ručno od poroznih sirovina, mogu da se formiraju džepovi ugljen-monoksida pa čovek može da strada od gušenja, a ne od pada – ističe Stanisavljević.

Nesreća u Ripnju

Pad u bunar u Ripnju bio je pre devet dana koban za R. S. (71). On je upao u zdenac dubok 25 metara kada je pokušao da u njega baci hlor.

Nesreća se dogodila oko 13 časova, a njegovo telo izvučeno je posle nekoliko sati. Vatrogasci su pokušavali da ga iz bunara izvuku na više načina, ali kako je zdenac bio uzak i dubok, to nije bilo moguće.

Podelite sa drugima!

Ostavi odgovor