Pokazna vežba spasilačkih ekipa, Medicinski fakultet evakuisan usled zemljotresa

NOVI SAD 17.05.2019. | 15:12 > 15:40 | 021.rs

Ekipe novosadske hitne pomoći, vatrogasne brigade, policije, gorske službe, Crvenog krsta i studenata Medicinskog fakulteta priredile su svojevrsnu demonstraciju spasavanja velikog broja povređenih u slučaju zemljotresa u Novom Sadu.

Foto: 021.rs / Reč je o simulaciji koja je priređena za Dan Medicinskog fakulteta

Scenario je obuhvatio situaciju u kojoj je grad zadesio zemljotres jačine 6.8 stepeni po Rihterovoj skali, a značajnu štetu pretrpela je zgrada Medicinskog fakulteta. Nakon poziva, vatrogasci su stigli na lice mesta i počeli evakuaciju povređenih, a demonstrirani su svi načini na koje bi povređeni bili bezbedno evakuisani, pa i sa visine poput drugog sprata. Policija je obezbedila lokaciju i brinula se da bezbednost bude na nivou.

Stigle su i ekipe hitne pomoći, gorske službe spasavanja i Crvenog krsta, koje su počele da zbrinjavaju povređene. Konstatovano je ukupno 10 povređenih, a jedna osoba je, u ovom scenariju, preminula usled zadobijenih povreda i opekotina.

Ekipe su demontrirale kako se ophodi prema povređenima, koja pitanja im se postavljaju (u zavisnosti od stanja u kojem su) i, što je najbitnije, kako se reaguje kao tim, u cilju spasavanja ljudskih života.

Na ovaj način, konstatovali su učesnici, naše spasilačke ekipe reaguju svakog dana, obavljajući svoje redovne, a često opasne poslove, a uskoro će se u njihovoj “koži” naći i mladi koji završe Medicinski fakultet.

Svim ekipama koje su učestvovale, dekanica fakulteta Snežana Brkić dodelila je zahvalnice.

Autor: Gorica Nikolin – gorica@021.rs