Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Pokazna vežba spasilačkih ekipa, Medicinski fakultet evakuisan usled zemljotresa

17 мај Vesti i Događaji | SVS

NOVI SAD 17.05.2019. | 15:12 > 15:40 | 021.rs

Ekipe novosadske hitne pomoći, vatrogasne brigade, policije, gorske službe, Crvenog krsta i studenata Medicinskog fakulteta priredile su svojevrsnu demonstraciju spasavanja velikog broja povređenih u slučaju zemljotresa u Novom Sadu.

Foto: 021.rs / Reč je o simulaciji koja je priređena za Dan Medicinskog fakulteta

Scenario je obuhvatio situaciju u kojoj je grad zadesio zemljotres jačine 6.8 stepeni po Rihterovoj skali, a značajnu štetu pretrpela je zgrada Medicinskog fakulteta. Nakon poziva, vatrogasci su stigli na lice mesta i počeli evakuaciju povređenih, a demonstrirani su svi načini na koje bi povređeni bili bezbedno evakuisani, pa i sa visine poput drugog sprata. Policija je obezbedila lokaciju i brinula se da bezbednost bude na nivou.

Stigle su i ekipe hitne pomoći, gorske službe spasavanja i Crvenog krsta, koje su počele da zbrinjavaju povređene. Konstatovano je ukupno 10 povređenih, a jedna osoba je, u ovom scenariju, preminula usled zadobijenih povreda i opekotina.

Ekipe su demontrirale kako se ophodi prema povređenima, koja pitanja im se postavljaju (u zavisnosti od stanja u kojem su) i, što je najbitnije, kako se reaguje kao tim, u cilju spasavanja ljudskih života.

Na ovaj način, konstatovali su učesnici, naše spasilačke ekipe reaguju svakog dana, obavljajući svoje redovne, a često opasne poslove, a uskoro će se u njihovoj “koži” naći i mladi koji završe Medicinski fakultet.

Svim ekipama koje su učestvovale, dekanica fakulteta Snežana Brkić dodelila je zahvalnice.

Autor: Gorica Nikolin – gorica@021.rs

Podelite sa drugima!

Ostavi odgovor