Sto takmičara trčalo uz „Beograđanku“, prvi put i žena vatrogasac

NEDELJA, 07. APR 2019, 13:21 -> 13:42 ¦ IZVOR: RTS, TANJUG

Tradiconalna trka uz stepenište jedne od najviših zgrada srpske prestonice, popularne „Beograđanke“, održana je 32. put. Trčalo je oko 100 učesnika, među kojima i 60 vatrogasaca.

Početak trke označio je zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić koji je izjavio da Beograd ima mnogo lepih tradicija, a da je jedna od lepših trka u „Beograđanki“.

Trka uz „Beograđanku” lepa tradicija srpske prestonice

„Trka je nastala kada je sagrađena ‘Beograđanka’. Pošto je to bila prva visoka zgrada po ugledu na zgrade u velikim svetskim metropolama, tada je Đoko Vještica, urednik i novinar Studija B, predložio da se organizuje trka uz ‘Beograđanku’, a po ugledu na trke koje postoje u Njujorku, Berlinu…“, rekao je Vesić.

Trka iz godine u godinu okuplja sve više takmičara, ove godine prijavilo se oko 100 takmičara, među kojima je 60 vatrogasaca od kojih je i jedna žena, koja je danas prva prošla kroz start.

„Ovo je deveti put da trče vatrogasci, a prvi put jedna žena vatrogasac“, rekao je Vesić i dodao da učešće vatrogasaca pokazuje koliko su spremni i spospobni da čuvaju Beograd.

Istakao je da je želja Grada Beograda da se sa tom tradicijom nastavi.