FOTO: P. VUJANAC / RAS SRBIJA

Dok su vatrogasci pokušavali da ugase požar na njegovoj kući, Vojislav Bošković (45) iz sela Divci se pred njihovim očima polio benzinom i zapalio, a detonacija koja je potom izbila zbog eksplozije benzinskih isparenja najbližeg vatrogasca odbacila je pet metara!

Drama koja je komšiluk nesrećnog čoveka digla na noge dva sata nakon ponoći u noći između petka i subote, odvijala se u domaćinstvu Boškovića u kojem je živeo sam. On je, iz za sada nepoznatih razloga, najpre zapalio sopstvenu šupu, a potom i novu kuću, koju je porodica dobila od države tokom obnove od zemljotresa koji je pre 21 godinu pogodio valjevski kraj. Komšiluk je, srećom, primetio požar i odmah pozvao vatrogasnu službu koja je brzo stigla na lice mesta, ali je tek onda nastala prava drama.

– Vojislav se, naime, još dok vatrogasci nisu stigli, sklonio u malu, staru pomoćnu zgradu u kojoj je, od kako mu je prošle godine umrla majka, uglavnom boravio iako je ona neuslovna, služila je praktično kao još jedna šupa, puna najrazličitijih stvari, krša i đubreta. Dok je sve oko njega gorelo, sve vreme sedeo je za stolom sa nožem u ruci i nije želeo da izađe iako su ga vatrogasci dozivali. Onda je u jednom trenutku uzeo kantu od 25 kilograma benzina, celu je ispraznio na sebe, sa stola dohvatio upaljenu sveću i prislonio uz telo, u sekundi se pretvorivši u buktinju! Isparenja su sledećeg trenutka dovela do eksplozije čija je detonacija bila toliko jaka da je vatrogasca koji se nalazio tik uz prozor udžerice odbacila pet metara u dvorište – priča jedan od očevidaca.

FOTO: P. VUJANAC / RAS SRBIJA
Kuća gotovo skroz izgorela

Niko od najbližih komšija, inače, nije u poslednje vreme bio u bližem kontaktu sa Vojislavom, ističući da je bio preke naravi, sklon svađi i nasilju. Ističu, međutim, da je skoro pola godine proveo na lečenju na psihijatriji, kao i da je tome, najverovatnije, doprinelo to što je za samo osam meseci ostao bez majke i rođenog brata koji su preminuli. Nije bio zaposlen, izdržavao se od socijalne pomoći i povremenog gajenja koza.

FOTO: P. VUJANAC / RAS SRBIJA
Stara kuća gde se Vojislav zapalio

Sa teškim telesnim povredama i opekotinama trećeg i četvrtog stepena koje su zahvatile preko 80 odsto njegovog tela, Bošković je najpre zbrinut u valjevskoj bolnici, ali je ubrzo potom transportovan za Beograd, sa neizvesnim prognozama da li će ostati živ.

(P. VUJANAC)