NA području Južnobačkog okruga, vatrogasci su prošlog meseca imali više od 300 intervencija gašenja požara, što je duplo više od uobičajenog. U najvećem broju slučajeva požari su izbijali u ranim popodnevnim satima, a borba sa vatrenim stihajama trajala je i duboko u noć.

PROČITAJTE JOŠ – OPET POŽAR NA FRUŠKOJ GORI: Gori kod Ležimira

Zbog povećanja broja požara na otvorenom prostoru prethodnih nedelja, Uprava za vanredne situacije apeluje na građane da odgovornim ponašanjem spreče izbijanje požara, i doprinesu očuvanju prirode i materijalnih dobara.

Nedavno je na Fruškoj gori, u granicama istoimenog nacionalnog parka, za pet dana izbilo pet požara, za koje je, kako se sumnja, kriva ljudska nemarnost. Vatrogasci i čuvari satima su gasili vatru.

– Rizik od požara je veliki, jer građani koristeći povoljne vremenske prilike uređuju ekonomska dvorišta i spaljuju smeće ili biljne ostatke na otvorenom prostoru – predočavaju u Upravi za vanredne situacije.

– Česti su i slučajevi nekontrolisanog spaljivanja suve trave i niskog rastinja pored puteva, u blizini šuma i vikend-naselja.

KAZNE

Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru, a nije dozvoljeno ni loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim, vidno obeleženim mestima. Za prekršioce su predviđene novčane kazne od 10.000 dinara do milion dinara.